Ekonomi

AMB başkanları Fed tarzı faiz tahmini yayınına temkinli yaklaşıyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanları, ABD Merkez Bankası’nın “nokta grafiği “ne benzer şekilde faiz oranı tahminlerinin yayınlanabileceğine dair endişelerini dile getiriyorlar. Bu tür bir şeffaflığın ulusal hükümetlerin siyasi baskısına yol açabileceğinden korkuyorlar.

Bu endişeler, geçen hafta Washington’da düzenlenen Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası bahar toplantılarına katılan 13 Euro bölgesi ulusal merkez bankası başkanının neredeyse tamamı tarafından paylaşıldı.

“Nokta grafiği” Fed’in yılda dört kez yayınladığı ve politika yapıcıların faiz oranlarının gelecekteki seyrine ilişkin beklentilerini gösteren bir grafiktir. Fed’in tahminleri anonim olsa da ECB guvernörleri, politikacıların hangi tahminin kendi ülkelerinin merkez bankacısına ait olduğunu belirlemeye çalışabileceklerinden ve ulusal çıkarlarla uyumlu olması için baskı uygulayabileceklerinden endişe ediyor.

Bu endişelere rağmen, birkaç guvernör öneride haklılık görüyor ya da ECB’nin gelecek yıl başlaması planlanan bir sonraki gözden geçirmesi sırasında bunu tartışmaya açık. Bahsedilen olası çözümlerden biri, bireysel oyları gizlemek için noktaların kümelenmesi ve böylece belli bir düzeyde anonimliğin korunmasıydı.

AMB, politika kararlarından sonra oy dağılımlarını yayınlamayarak ve politika toplantılarının anonimleştirilmiş ve belirsiz anlatımlarını sağlayarak başkanlarını siyasi müdahalelerden korumaya çalışmaktadır. Bu uygulama, Euro Bölgesi’nin 20 ulusal merkez bankasının yasal bağımsızlığı ile uyumlu olsa da, çoğu guvernörün yeniden seçilebilmek için kendi ülkelerinde siyasi desteğe ihtiyacı var.

Bu fikri ortaya atan ECB yönetim kurulu üyesi Alman Isabel Schnabel, ECB’nin temel projeksiyonlarının yanı sıra alternatif senaryolar da kullanabileceğini öne sürdü. Bu fikir meslektaşlarından karışık geri dönüşler aldı; bazıları olası senaryoların çokluğu ve zaman içindeki değişkenliği konusunda endişeliydi.

ZEW ekonomistleri Friedrich Heinemann ve Jan Kemper tarafından 2021 yılında yayınlanan bir çalışmada, daha düşük faiz oranlarını tercih eden güvercin ECB politika yapıcılarının genellikle yüksek borçlu ülkelerden geldiği, daha yüksek faiz oranlarını tercih eden şahinlerin ise daha düşük borç seviyelerine sahip ülkelerden geldiği tespit edildi. Bu durum, Avrupa çapında siyasi bir süreçle seçilen ECB Yönetim Kurulu üyelerine kıyasla ulusal guvernörler arasında daha belirgindi.

%AD-CONTAINER-0%

İngiltere Merkez Bankası ve Kore Merkez Bankası gibi diğer merkez bankaları da operasyonel prosedürlerini gözden geçiriyor. Eski Fed Başkanı Ben Bernanke kısa bir süre önce İngiltere Merkez Bankası’na tahmin rejimini yenilemesini tavsiye etti ancak nokta grafiğinin benimsenmesini tavsiye etmekten kaçındı.

Bunun yerine, İskandinav merkez bankalarının uygulamasına benzer şekilde tek bir oran projeksiyonu önerdi. Kore Merkez Bankası, faiz oranı rehberliği için zaman dilimini uzatmayı ve şeffaflığı artırmak için görsel tahminler sunmayı düşünüyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-aydintepe.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu