Haber

Baerbock: Gazze işgal edilmemeli

ABD’nin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Annelena Baerbock da Gazze Şeridi’nin İsrail tarafından yeniden işgaline karşı olduklarını açıkladı. Baerbock, İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşa rağmen bölgenin geleceğinin artık düşünülmesi gerektiğini belirtti. Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen G7 Dışişleri Bakanları toplantısının ardından konuşan Baerbock, Gazze’nin işgal edilmemesi gerektiğini vurguladı ve “en uygun ihtimalin uluslararası koruma olabileceğini” belirtti. Almanya Dışişleri Bakanı, gelecekte İsrail’e yönelik bir terör tehdidinin olmamasının sağlanması gerektiğini de vurguladı.

Baerbock ayrıca Filistin halkının Gazze’den sürülmemesi gerektiğini belirterek, Gazze topraklarının daraltılmasına karşı olduğunu ifade etti. Alman Bakan, bölgenin geleceğine ilişkin çözüm kararının “Filistinlilere rağmen” alınmaması gerektiğini belirterek, gelecekte Gazze’nin nasıl ve kimler tarafından yönetileceği konusunda “akıllı çözümlere ihtiyaç olduğunu” söyledi. Baerbock ayrıca “çok uzak bir ihtimal olsa da iki devletli çözüme yönelik pratik adımlara ihtiyaç olduğunu” da sözlerine ekledi.

Blinken: İsrail işgalden kaçınmalı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da İsrail’e Gazze Şeridi’nin “işgalinden kaçınması” çağrısında bulundu. Blinken, G7 Dışişleri Bakanları toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, bu koşulun ABD’nin “kalıcı barış ve güvenlik” için inandığı çözümün “temel bileşeni” olduğunu söyledi. Ayrıca Filistinlilerin asla sınır dışı edilmemesi gerektiğini belirten Blinken, bölgenin “abluka altına alınmaması, kuşatılmaması ve topraklarının daraltılmaması gerektiğini” kaydetti. ABD Bakanı ayrıca bölgenin terör ve şiddet için bir çıkış noktası olarak kullanılmaması gerektiğini de vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Salı günü yaptığı açıklamada, “Gazze Filistin toprağıdır ve Filistin toprağı olarak kalacaktır.”

İsrail, 1967’de Arap ülkelerine karşı açtığı Altı Gün Savaşı’nı kazandıktan sonra işgal ettiği Gazze Şeridi’nden 2005’te çekildi. İsrail, ABD ve AB’nin terör örgütü olarak tanımladığı Hamas’ın kazanmasının ardından bölgeye abluka uygulamaya başladı. 2006 yılında yapılan seçimlerle Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirdi.

AFP,DW/SÖ,JD

cilimliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu