Ekonomi

BoC faiz indiriminin Haziran ayına veya sonrasına ertelenmesi muhtemel – Reuters anketi

Kanada Merkez Bankası’nın (BoC), devam eden enflasyonist baskılar nedeniyle ekonomistlerin öngördüğü gibi en azından Haziran ayına kadar faiz oranını düşürmemesi bekleniyor. Reuters tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete katılan ekonomistlerin önemli bir çoğunluğu, merkez bankasının 24 Ocak ve Mart’taki kararlarında gecelik kilit faiz oranını %5,00’de tutacağını öngörüyor.

Enflasyonun beklenenden daha inatçı olduğu kanıtlandı; son veriler tüketici fiyatlarının Kasım ayındaki %3,1’den yıllık bazda %3,4’e yükselerek BoC’nin %1-3’lük hedef aralığını aştığını gösterdi. Bu eğilim, yüksek fiyatlar ve devam eden çekirdek enflasyonla birleştiğinde erken faiz indirimi olasılığını azalttı. BoC Lideri Tiff Macklem daha önce bir politika değişikliği düşünmeden önce çekirdek enflasyonda dengeli bir düşüşün gerekli olduğunu belirtmişti.

Ankete katılan 34 ekonomistin 22’si faiz indiriminin Haziran ayına veya daha sonraki bir tarihe kadar gerçekleşmeyeceğini düşünürken, geri kalan 12’si piyasa beklentileri doğrultusunda ilk indirimin Nisan ayında gerçekleşebileceğini öngörüyor. BMO Capital Markets kıdemli ekonomisti Sal Guatieri, BoC’nin faiz oranlarındaki gidişatı erkenden tersine çevirmesinin mümkün olmadığını, çünkü bunun enflasyonun yüksek kalması halinde kredibilitesini tehlikeye atabileceğini vurguladı.

Anket aynı zamanda ekonomistler arasında da güçlü bir fikir birliğine varıldığını ortaya koydu; ankete katılanların %76’sı ilk faiz indiriminin zamanlamasının hızlandırılmak yerine geciktirilme ihtimalinin yüksek olduğunu öne sürdü. Anketin medyan tahminleri, yıl için kümülatif 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmasını ve faiz oranının mevcut piyasa fiyatlarıyla uyumlu olarak %4,00’e düşmesini öngörüyor. Ancak 2024 sonu için görüşler farklı; Bazıları faizin daha düşük olmasını beklerken, bazıları daha yüksek faiz bekliyor.

Ekonomistler ayrıca BoC’nin bu yılki faiz indirimlerinin beklenenden daha muhafazakar olacağını öngörüyor. 15 kişiden 12’si daha küçük indirimler beklerken, üçü daha büyük indirimler öngörüyor. RBC ekonomisti Claire Fan, yüksek faiz oranlarının fiyat artışını kontrol etme hedefine ulaştığına dair işaretlere rağmen BoC yetkililerinin yüksek enflasyonun devam etmesi riski nedeniyle çok erken gevşeme konusunda temkinli davrandığını söyledi.

Enflasyon oranının önümüzdeki çeyreklerde düşmesi bekleniyor ancak en az 2026 yılına kadar merkez bankasının %2 hedefinin üzerinde kalması bekleniyor. Bu arada jeopolitik riskler enflasyona yönelik acil bir tehdit oluşturmuyor gibi görünüyor ve ekonomistlerin çoğunluğu bu riski değerlendiriyor. Gelecek altı ayda enflasyondaki önemli canlanmanın düşük olacağını düşünüyoruz.

Ankete göre Kanada’nın ekonomik görünümü ihtiyatlı bir iyimserlik içerisinde. Üçüncü çeyrekteki %1,1 daralmanın ardından ekonominin son çeyrekte %0,6 büyüyeceği tahmin ediliyor. Büyümenin geçen yıl yüzde 1,1’den bu yıl ortalama yüzde 0,5’e yavaşlayacağı, 2025’te ise yüzde 2,0’a yükseleceği iddia ediliyor. Tüketici beklentileri ve yüksek faiz oranlarının yol açabileceği olası bir durgunluğa ilişkin endişelere rağmen, bu rakamın sadece birkaçı Ekonomistler 2024’te resesyon öngörüyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

patnos-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu