Teknoloji

Dinozor çağında eviniz tam olarak neredeydi? Cevabı bu harita veriyor…

Bildiğimiz şekliyle Dünya’nın görünümü, kıtaların ve okyanusların düzeni aslında nispeten yenidir. Bugün gördüğümüz Avrasya, Amerika, Afrika, Antarktika ve Okyanusya’nın kara ve denizleri, taklit şeklinde yerleştirilmiş geniş tektonik levhaların eseridir. Ancak bu bulmaca modülleri çok yavaş da olsa hareket ediyor. Bunu bir insan ömründe fark etmek mümkün değil ama milyonlarca yıl geriye gidersek, Dünya’nın kara kütlesi onu bize bambaşka bir gezegenmiş gibi gösterebilir.

PALEOMAP Projesi’nden CRScotese’den plaka tektoniği verileri ve paleocoğrafik haritaların yardımıyla, eski Google mühendisi Ian Webster tarafından zamanda geriye gitmemizi ve Dünya’nın milyonlarca yıl önce nasıl göründüğünü görmemizi sağlayan yeni bir uygulama oluşturuldu.

web uygulaması Pangea, süper kıta çağında 240 milyon yıl öncesinden gezegenimizin bir görüntüsüyle açılır. , ancak 750 milyon yıl öncesinden günümüze kadar olan manzaraları da seçme şansınız var. Masaüstü kullanıcıları için, sol ve sağ tuşları basılı tutarsanız, kıtaların parçalanmasını ve sonunda klavyeyle bugün bildiğimiz şeyi oluşturmasını bile izleyebilirsiniz.

Uygulamayı buradan açabilirsiniz.

Harita ayrıca, ilk omurgalıların, ilk homininlerin ve dinozorların neslinin tükenmesi gibi Dünya’daki yaşam tarihindeki değerli anları görüntülemenizi sağlayan seçeneklere de sahiptir. Web sitesi ayrıca aradığınız bölgede yakınlarda hangi dinozorların yaşadığını gösterir. Örneğin, Eustreptospondylus, Jurassic döneminde şimdi İngiltere’de yaşayan bir etoburdu.

Daha da ilginci, arama çubuğuna bir konum girerek, konumun milyonlarca yıl önce nerede olduğunu öğrenebilirsiniz. Örneğin yaşadığınız semti yazarak ve mutlaka bir saat dilimi girerek mahallenizin dinozorlar çağında nerede olduğunu görme şansınız var.

haber-askale.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu