Haber

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Avrupa, Amerika’yı takip etme baskılarına direnmeli

ensonhaber.com

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa kıtasının küresel sorunları nasıl ele alması gerektiğine ilişkin görüşlerini paylaştı.

Çin’e yaptığı üç günlük resmi ziyaretten dönen Macron, uçakta gazetecilere verdiği demeçte, Avrupa’nın ABD’ye olan bağımlılığını azaltması ve Tayvan konusunda Çin ile ABD arasında bir çatışmaya çekilmekten kaçınması gerektiğini söyledi.

Avrupa’nın büyük bir güç olmasını istiyor

Politico ve iki Fransız gazeteciye konuşan Macron, Fransa liderliğindeki Avrupa’nın “üçüncü bir süper güç” haline gelmesi için “stratejik özerklik” teorisini gündeme getirdi.

Macron, uluslararası arenada “ABD’yi takip etmeyi” bırakmaları gerektiğini ima etti.

ABD karşıtı mesaj: Bizim olmayan krizlere yakalandık

Macron, Avrupa’nın en büyük riskini “kendiliğinden olmayan ve stratejik özerkliğini inşa etmesine engel olan krizlere kapılmak” olarak nitelendirerek, şunları kaydetti:

Sadece Amerika’nın takipçileri olduğumuza inanıyoruz. Avrupalıların cevaplaması gereken soru: Tayvan’da bir krizi hızlandırmak bizim çıkarımıza mı? HAYIR.

Daha da kötüsü, biz Avrupalıların aynı şeyi yapması ve ABD gündeminden ve Çin’in aşırı tepkisinden ipucu alması gerektiğini düşünmek olacaktır.

“Ukrayna’daki krizi çözemedik, Tayvan’ı nasıl çözeceğiz”

Avrupa’nın Ukrayna krizini çözemediğini ifade eden Macron, Tayvan’da bu rolü üstlenemeyeceklerini söyledi:

Avrupalılar Ukrayna’daki krizi çözemezler. Tayvan hakkında nasıl güvenilir bir şekilde ‘dikkat et, yanlış bir şey yaparsan oradayız’ diyebiliriz? Gerginliği gerçekten artırmak istiyorsanız, bunu yapmanın yolu budur.

“ABD’ye bağımlılığımız arttı, savunma sanayisini geliştirmeliyiz”

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca silah ve enerjide ABD’ye bağımlılıklarını artırdıklarını ve bir an önce Avrupa savunma sanayilerini geliştirmeye odaklanmaları gerektiğini vurguladı.

Emmanuel Macron da Avrupa’nın “sınır ötesi ABD dolarına olan bağımlılığını” azaltması gerektiğini belirterek, şunları ekledi:

“Yoksa köle oluruz”

İki büyük güç arasındaki gerilim tırmanırsa, stratejik özerkliğimizi finanse edecek zamanımız ve kaynaklarımız olmaz ve köle oluruz.

Gözden kaçırma Xi Jinping, Emmanuel Macron ve Leyen’in görüşmesi masaya damga vurdu Haberin Detayları
Emmanuel Macron: Avrupa Çin’den uzaklaşamaz Haberin Detayları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu