Haber

İnşaat maliyetleri ve konut fiyatları arttı: IMO Sinop Şube Başkanı açıklama yaptı

MUSTAFA USTASI

İnşaat Mühendisleri Odası (IMO) Sinop Şube Başkanı Tunay Topal, kentte konut fiyatlarının 5-10 kat arttığını belirterek, “Asgari ücretle geçinen vatandaşlarımızın karı koca çalıştığını düşünelim. 17-18 bin lira maaş girdisi olan bu evleri alıyorlar maaşlarını ipotek altına almak imkansız 400-500 bin lira bedel ödeyerek alabilecekleri kredi miktarı bugün aile geçindirmek mümkün değil 2 çalışanın 2 buçuk milyona daire alması 3 milyona” dedi.

IMO Sinop Şube Başkanı Tunay Topal, artan inşaat maliyetleri ve konut fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu. Topal, şunları söyledi:

“ÜLKEMİZ HAYATTA KALMANIN ÇOK ZOR OLDUĞU BİR DÖNEMDE YAŞIYOR”

“Ülkedeki her emtia gibi inşaat maliyetleri de bu emtianın artmasıyla birlikte çok arttı. Sadece inşaat malzemeleri değil. Bunun yanında personel giderlerinde, vergi ve harçlarda çok büyük bir artış var. fiyatlar genel prestij olarak bölgeye göre 10 kat arttı.Yükseldiği yerler var.Satış noktasına bu şekilde yansıyor ama maliyet noktasında en az 5 kat artmış.Yıllık kareler var odamızda ilan edilen metre birim maliyet cetvelleri oradaki bilgilerden bunu rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz spesifik olarak söylediğimizde beton yaklaşık 3 yaşında bir önceki yıla göre 7-8 kat artmış. 3 yıl önce metresi beton 200-250 TL idi, bugün 1.500, 1.700 TL Demirin tonu 3,3 buçuk bin TL iken bugün 18-19 bin TL. demirdir.tuğladır,çimentodur.Nakliye,yakıt,sigorta,diğer vergiler,harcamalar üst üste konduğunda konut fiyatlarına müthiş bir artış şeklinde yansır. Sinop’tan bahsedecek olursak 3 yıl öncesine baktığımızda 100 metrekare 2+1 dairenin fiyatı 300-350 bin lira aralığında iken bugün 2 buçuk 3 bin liraya yaklaşan bir fiyatla karşılaşıyoruz. milyon lira.

“MUTFAKTA YANGIN ÇIKIYOR. ET YERİNE TENCEREDE SORUN KAYNANIYOR”

Standart bir asgari ücret üzerinden geçinen vatandaşlarımızın karı koca olarak çalıştığını düşünelim. 17-18 bin lira maaş girdisiyle bu evleri almak mümkün değil. Kredi noktasında bankalarla konuştuğumuz zaman karşılığında aynısını alıyoruz. Maaşlarını ipotek ederek alabilecekleri kredinin büyüklüğü 400-500 bin lira iken 2 çalışan bir ailenin bugün 2 buçuk 3 milyona daire alması mümkün değil. Bugün Sinop’ta standart bir dairenin kira fiyatları 5-6 bin civarına geldi. 7-8 bin liraya mal olan yerlerde oluyor. Gerçekten de bununla bağlantılı en büyük acı, kontrol edilemez ve kontrol edilemez olmalarından kaynaklanmaktadır. Son dönemde yaşanan pandeminin getirdiği ekonomik sıkıntı, bugün yaşadığımız ekonomik kriz ve seçim belirsizliği ile birlikte bu fiyatlar hep yukarı yönlü hareket gösteriyor. Düzenlenmediğinde, düzenlenmemiş bir pazarla karşı karşıyayız. Asgari fiyat olan bir kişinin 5-6 bin lira kira bedeli ödedikten sonra elinde kalan parayla geçimini sağlaması pek mümkün görünmüyor. Mutfakta yangın var. Tencerede et yerine keder kaynar. Ülkemiz, günümüz ekonomik kuralları içerisinde geçimini sağlamanın oldukça zor olduğu bir dönemden geçmektedir. Umarım önümüzdeki günler aynı sıkıntıları yaşamayacağımız aydınlık günleri bizlere getirir.”

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu