Haber

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a EYT mektubu yazdı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilik yaşı (EYT) düzenlemesi kapsamında esnaf ve sanatkarların sosyal güvenlik sorunlarının da çözülmesi gerektiğini belirterek, “Esnaf 2,5 milyon kişinin yararlandığı EYT’den esnaf da yararlansın.” .

‘EYT’DEKİ AYRILIKLAR GİDERİLMELİ’

Palandöken mektubunda, şu ana kadar norm birliğinin sağlanamadığı için esnaf ve sanatkarların EYT’den yararlanamadığını, esnafın 9 bin iş gününde emekliye ayrıldığını bildirdi. Palandöken, “SSK’lılar 7 bin 200 iş gününde emekli olduğu için 5 bin gün sigortalı olan vatandaş emekli oluyor, kadınlar yine bire bir yararlanıyor ama esnaf ve sanatkâr olduklarında 9 bin gün sürüyor. Ortadaki prim gün sayısı değerlidir, “Yani çalışanlar 5 bin prim gün ile emekli olurken, esnaf ve sanatkarlarımız 9 bin prim gün ile emekli olabilecekler. Emeklilik için gerekli prim gün sayısı farkı Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. EYT yönetmeliği kapsamında bu fark giderilmelidir.” değerlendirmesini yaptı.

Norm ve standart birliğinin sağlanması için emeklilik şartlarının eşitlenmesi gerektiğini savunan Palandöken, “2000 yılından önce oda, sicil ve vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur’a kaydı olamayan esnafa imkan tanınmalı. Cumhurbaşkanımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin’den EYT’li esnafımızın mağduriyetinin giderilmesi ile ilgili açıklama bekliyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

aydincik-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu