Ekonomi

9 bin TL’lik teklifin ardından açıklamalar peş peşe! Taban fiyat artışı için iki uyarı

Asgari Fiyat Tespit Komisyonu 3. toplantısından bir sonuç çıkmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konutunda gerçekleştirilen görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ Lideri Atalay, resmi tekliflerini 9 bin TL olarak açıkladı. Bakanlığın yaptığı taban fiyat araştırması ve halkın beklentisi 8000-8250 TL bandındaydı. Türk-İş’in açıkladığı teklifin ardından uzmanlar bu rakamın bazı sorunlara yol açabileceğini düşünüyor.

“LANSALAŞMALAR BAŞLAYABİLİR”

Türk-İş’in teklifiyle ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Hikmet Baydar, Türk-İş’in yaptığı teklifin ‘ Uzlaşmak istemiyoruz.

söyleyerek
Dünyanın birçok ülkesinde işçi ve patron karşı karşıya geliyor. Tüm dünyada satın alma gücü düştü. 9 bin gibi bir fiyat belirlemek çok kolay görünüyor ama bu önümüzdeki yıl işten çıkarmaların artabileceği anlamına da geliyor. İşsizliği daha da tetikleyecek hiçbir adım atmamalıyız. 9 bin liralık bir fiyat biraz abartılı. Bunun karşılık bulacağını sanmıyorum. 8-8.5’in ortasında bir rakam benim için makul ama 9 bin benim için hiç anlamlı değil. 9 bin patrona dokunuyor mu? Eserini sattığı sürece ona dokunmaz. Piyasa ne kadar kabul etse de işine koyacaktır… Ama bir durgunluk olunca emeğin bedeli olarak görülebilir. Bu vesileyle işçileri işe almaya başlayacaklar. Buna da hazırlıklı olmalısınız. Bir çalışanın maliyetinin 18 bin TL’yi bulabileceği tahmin ediliyor. Burada hizmet bedelleri, harcırah, SGK primleri; Vergilere de bakmak lazım.söz konusu.

“ORTALAMA ÜCRETLER ASLA OLMAYABİLİR”

Daha önce maksimum yüzde 50 artış bekliyordu ve yukarıdaki rakamlar

Gerçekçi olmadığını söyleyen Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammed Bayram olası işten çıkarmalar konusunda da uyarılarda bulundu. kutlama”
İşverenlerin de bir maliyet hesabı vardır. Avrupa’da durgunluğun etkileri var, bu nedenle işverenler talep yetersizliği ile karşı karşıya kaldığı için işten çıkarmalar olabilir.” asgari ücretin bir nevi asgari ücret haline gelmesi konusunda uyarıda bulundu.

Türk-İş’in 9 bin TL’lik teklifiyle ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Herkesin her dediğiyle adım atamayız. Sırtımızda pankek var. Pankeksiz de rahat konuşsun. Bunların hepsini düşüneceğiz. Eğitimden sağlığa tüm altyapıları düşüneceğiz. .”söz konusu.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu