Yaşam

İstanbul’daki Evinizin Yıkılma Riskini Öğrenebilirsiniz

Türkiye’de depremler hayatımızın bir gerçeği ve maalesef bu gerçekle acı bir şekilde yüzleşmeye devam ediyoruz. Büyük bir şokun beklendiği İstanbul’da… depreme karşı önlem almakuygulamalar hayata geçmeye devam ediyor.

Bu içeriğimizde İstanbul’da ikamet ettiğiniz rezidansları öğreneceksiniz. depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için.ve gerekirse mülkünüz depremi güçlü kılmaksağlayacak iki projeyi açıklıyoruz.

Kiracı veya mal sahibi olarak evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl öğrenebilirsiniz?

İstanbul’daki ikametinizin depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bina Tespit Projesi Basvurabilirsin. Üstelik testi yaptırmak için evin sahibi olmanıza gerek yok. Evde kiracı olsanız bile bu projeye başvurarak evin sağlamlığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yapı Tespit Projesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • İBB Yapı Tespit Uygulaması sayfasına ulaşmak için bu bağlantıya tıklayınız.
  • Başvuru formunu istenen bilgilerle doldurun.
  • ‘Kaydet’i tıklayarak başvurunuzu tamamlayın.

Yapı Tespit Projesi başvuru koşulları:

Binanız 2000 yılından sonra yapılmış olsa dahi İBB ekiplerinin binanızın dayanıklılığını ölçeceği projeye başvurabilirsiniz. Başvuruda konuta veya konutta oturan kişiye ilişkin rastgele bir kural yoktur.

Bina riskli bulunursa ne olur?

İBB Sarsıntı Risk Yönetimi ve Kentsel Güzelleştirme Daire Başkanlığı önceki açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Hızlı tarama yönteminden sonra binanız riskli yapı ilan edilmeyeceğinden yıkım veya tahliye kararı verilmeyecek, ancak size bilgi verilecektir.”

Yani eviniz riskli çıkarsa evinizden dışarı atılmazsınız, eviniz zorla yıkılmaz. Ancak olası bir depremde bu sonuçlara göre hareket etme imkanınız oluyor. hayatını riske atmama şansıtanışırsın

Bina dayanıklılık testinin tamamlanması ne kadar sürer?

İBB grupları başvurunuzu takip eden 10 gün içerisinde yerinde ölçüm yapar, ölçümden sonraki 10 gün içerisinde sonucu alırsınız. Ancak bu süre olağan şartlar için geçerlidir ve bu günlerde belirtilen dönemlerde değişiklikler olabilir.

Riskli evinizi darbelere karşı nasıl dayanıklı hale getirebilirsiniz?

İstanbul’da sahip olduğunuz evi depreme karşı sağlam kılmak istiyorsanız, “ İstanbul Yenileniyor Proje başvurusu yapabilirsiniz. Evini güçlendirmek isteyen müteahhitler veya müstakil ev sahipleri, sağlam olduğunu düşündükleri binanın tadilat süreci için projeye dahil olabilirler.

Projede yer verilmek istenen en değerli kural tadilat yapılacak konuttur. 1999 veya öncesi yapılmış olması. Ek olarak, yapı özel mülkte olmak zorunlu. Bu kriterlere uygunsanız projeye başvurabilirsiniz.

İstanbul Yenileme projesine nasıl başvurulur?

Vatandaş veya yüklenici olarak başvurabilirsiniz. Başvuru için İstanbul’a Yenileme vatandaş veya yüklenici olarakÜye olmanız yeterli.

İstanbul Yenileme sayfasına ulaşmak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Konutunu yenilemek isteyenler için kiralama bazında:

Konutunu yenilemek için İBB’ye başvuran konut sahipleri, 4.500 TL ekstra kira yardımıfaydası olabilir.

Yenilemenin maliyeti ne kadar?

İBB’nin paylaştığı bilgilere göre riskli konutlar konut pahasına yenileniyor.

İBB projeleri ile veya İstanbul’da yaşamadan dayanıklılık testi yaptırabilirsiniz:

Deprem öldürmez, ihmal öldürür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu