Haber

Kimyasal Tren Kazasından Sonra ABD’nin Müdahalesi Endişeleri Artırdı

Bu ayın başlarında ABD’nin Doğu Filistin, Ohio kasabasında bir trenin raydan çıkmasının ardından, ABD yetkililerinin zehirli maddelere nasıl tepki verdiğine ilişkin endişeler artıyor.

Ohio-Pennsylvania ucunun yakınında, yaklaşık 50 Norfolk Southern yük treni vagonu, akslardan birindeki mekanik sorun nedeniyle 4.800 nüfuslu Doğu Filistin kasabasında 3 Şubat gecesi raydan çıktı.

Sivil ulaşım kaza soruşturmalarından sorumlu ABD devlet kurumu Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu’nun (NTSB) verdiği bilgiye göre, trende tehlikeli madde taşıyan 20 vagondan 10’u raydan çıktı.

NTSB, raydan çıkan tehlikeli madde vagonlarından beşinin, çok kolay yanan ve ticari kullanım için endüstriyel olarak üretilen renksiz bir gaz olan vinil klorür taşıdığını kaydetti.

Yüzlerce sakin evlerinden tahliye edildikten sonra, acil durum grubu olası bir patlamayı önlemek için 6 Şubat’ta denetimli bir şekilde kimyasalların salınmasını sağladı, ancak bu sürecin bir sonucu olarak havaya zehirli ve potansiyel olarak ölümcül dumanların salındığı söyleniyor.

Vinil klorüre maruz kalma nadir görülen bir karaciğer kanseri türüdür ve birincil karaciğer kanseri, beyin ve akciğer kanserleri, lenfoma ve lösemi riskinde artış ile ilişkilidir.

Kontrollü yanma ayrıca fosgen ve hidrojen klorür gazları üretir. Kusma ve soluma ile ilişkili son derece zehirli bir gaz olan fosgen, Birinci Dünya Savaşı sırasında silah olarak kullanıldı.

8 Şubat’ta bir grup federal, eyalet ve yerel yetkili yaptığı yazılı açıklamada, “Doğu Filistin ve çevresinde tahliye edilen sakinlerin evlerine sadık bir biçimde dönebileceklerini” söyledi.

Yetkililer, “Kaza mahallindeki ve yakındaki yerleşim yerlerindeki hava kalitesi örnekleri sabitti ve söz konusu kirletici sorunların güvenlik izleme seviyelerinin altında puanlar gösteriyordu.”

New York eyaletinden Demokrat kongre üyesi Jamaal Bowman, Twitter’daki mesajında, “Bu, çevredeki en ölümcül acil durumlardan biri. Ama kimse bundan bahsetmiyor” diye yazdı.

Gürcistan’dan Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Marjorie Taylor Greene, yetkililerin “tehlikeli kimyasallar taşıyan vagonları patlatması ve raydan çıkması” nedeniyle Doğu Filistin’i “ekolojik bir felaket” olarak nitelendirdi.

ABD Çevre Koruma Dairesi’nin Norfolk Southern’a bir mektup göndererek raydan çıkan trende daha tehlikeli kimyasalların da bulunduğunu bildirdiği belirtildi.

Bu değerlendirmelerin ortasında etilen glikol monobütil eter (bütil glikol), etilheksil akrilat ve izobütilen yer alır. Tehlike uzmanı Sil Caggiano, bunlardan etilheksil akrilatın özellikle endişe verici olduğunu söyledi.

Kanserojen bir madde olan etilheksil akrilat ile teması halinde ciltte ve gözlerde yanma ve tahriş meydana gelebilir. Bu element solunması halinde burun ve boğazı tahriş ederek öksürüğe ve nefes darlığına neden olabilir.

Caggiano, “İnsanların evlerine bu kadar çabuk dönebileceklerini söylemelerine şaşırdım ama sonra ‘İnsanlar isterlerse evlerini test ettirebilirler’ dedim” dedi.

Caggiano, bu kimyasal sorunlardan bazılarının tamamen temizlenene kadar konutlarda ve mobilyalarda kalabileceğini de sözlerine ekledi.

Caggiano, “Çok fazla soru işareti var ve 5, 10, 15, 20 yıl sonra bu olaya bakıp merak edeceğiz. Biliyorsunuz kanser kümeleri çıkabiliyor ve kuyu suları kirlenebiliyor” dedi.

Doğu Filistin’de bir kimyasal trenin raydan çıkmasından etkilendiklerini söyleyen bölge sakinleri ve işletme sahipleri tarafından dört toplu ihmal davası açıldı.

Bu dört davada, yargıçlardan davaları toplu dava olarak sınıflandırmaları istendi, böylece kazadan etkilenen diğer kişilerin davacı olmasına izin verildi. Vakanın niteliğine bağlı olarak 1.000 ila 2.000 kişi dahil olabilir.

Mahkemeler ayrıca Norfolk Southern’a toksik elementlere maruz kalma nedeniyle mevcut ve gelecekteki tıbbi masraflar da dahil olmak üzere tazminat ödemesi emrini vermeye çalıştı.

ABD Çevre Koruma Ajansı Pazar günü yaptığı açıklamada, Doğu Filistin topluluğunda hava durumu ölçüm çalışmaları yapmaya devam ettiğini söyledi.

“Yangın çıktığından bu yana yapılan hava ölçüm çalışmalarında, kazayla ilgili olarak topluluk için herhangi bir endişe düzeyi tespit edilmedi” ifadesine yer verilen kurum, “bölge sakinlerinin kaza mahallinden hala koku alabildiğini” de kabul etti.

ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın verilerine göre her yıl yaklaşık 4,5 milyon ton zehirli kimyasal demiryolu ile taşınıyor ve her gün ortalama 12.000 tren vagonu bu malzemeleri şehirler ve kasabalar arasında taşıyor.

The Guardian, kar amacı gütmeyen bir işçi grubu olan Birleşik Demiryolu İşçileri Sekreteri Ron Kaminkow’dan bu kazayı “buzdağının görünen kısmı ve bir uyarı işareti” şeklinde aktardı. Kaminkow, “Hiçbir şey yapılmazsa durum daha da kötüleşecek ve bir sonraki kaza korkunç boyutlara ulaşabilir.” dedi.

xinhua Haberler Ajans muhabirleri Washington DC’den bildiriyor. (XHTV)

Kaynak: Xinhua / Yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu