Haber

Reuters: Seçim sonrası yabancı yatırımcıların gözü Türkiye’de

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri yaklaşırken, seçimlerin ardından daha klasik ekonomi politikalarına dönüş olması durumunda yabancı yatırımcıların Türkiye’deki yatırımlarını artırmayı hedefledikleri iddia edildi.

Reuters’e konuşan dört hükümet yetkilisi ve analist, seçimlerden sonra daha klasik ekonomi politikalarına geçiş bekleyen uluslararası yatırımcıların özellikle birleşme ve satın almalar yoluyla Türkiye’deki yatırımlarını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

‘EKONOMİK ŞİŞELEME GELENEKSEL POLİTİKALARA DÖNÜŞE SEBEP OLACAK’

Ajansın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Merkez Bankası’nın Türk lirasının değer kaybetmesine ve enflasyonun hızla yükselmesine neden olan olağandışı ekonomi politikası kapsamında siyasi faiz oranlarını indirdiğini” kaydeden bu durum, dış politika faiz indirimine gitti. Yatırımcılar Türkiye’den uzaklaşıyor.

Ancak yatırımcılar artık ekonomik darboğazın Türkiye’yi daha geleneksel ekonomi politikalarına yönelterek yatırımları teşvik edeceği görüşünde.

İsimlerini vermek istemeyen yetkililer, Avrupa, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerinden yatırımcıların Türkiye’de özellikle elektrik bölümü altyapı yatırımlarına yoğun ilgi gösterdiğine değindi.

‘Ciddi talep artışı var, ilk kez umutluyum’

Ajansa konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi, yabancı yatırımcıların hem iktidar hem de muhalefet partilerinin yanı sıra özel ve kamu sektörü şirketlerinin yöneticileriyle görüştüğünü söyledi. İlk defa umutluyum. Körfez bölgesinden de doğrudan yatırımların geldiği görülüyor” dedi.

Kurumsal finansal hizmetler danışmanı Müşfik Cantekinler, seçim sonucu ne olursa olsun birleşme ve devralma piyasasında olumlu bir hareket beklediğini belirterek, “Avrupalı ​​ve İsrailli yatırımcılarla iletişim halindeyim. Ayrıca Ruslar turizm sektörüyle alakalı. Beklerim” özellikle imalat ve sanayide Avrupalılardan yatırımlar.”

‘SEÇİMİ KİM KAZANDIRSA EKONOMİ YÖNETİMİ DEĞİŞECEK’

Reuters’in analizine göre, muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması halinde, klasik iktisat politikalarına kararlı bir geçiş beklentisi yüksek. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan iktidarda kalırsa ekonomi politikalarında ne kadar değişiklik yapılacağı sorusunun cevabı net değil.

Erdoğan’ın düşük faizli yatırımları önceleyen ‘Türkiye modeli’nin devam edeceğinin sinyallerini verdiğini hatırlatan ajans, başka bir hükümet yetkilisinin ‘çok ciddi’ şirket satın alma girişimlerinin sürdüğünü söylediğini aktardı.

“Genel görüş, seçimi kim kazanırsa kazansın ekonomi yönetiminin değişeceği yönünde. Bu da yatırım akışının kolaylaşacağı beklentisini güçlendiriyor” dedi.

kurtun-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu