Ekonomi

SPK Başkanı Gönül: “83 şirketin halka arzını 2 yılda başarıyla tamamladık”

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Lideri İbrahim Ömer Gönül, “83 şirketin halka arzını 2 yılda başarıyla tamamladık. Ayrıca bu şirketlere 2023 yılında 2,2 milyar dolar fon sağladık.”

Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi tarafından “Cumhuriyet’in 100. Yılında Sermaye Piyasası” konferansı düzenlendi. Lamia Ergenekon Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Atılım Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptığını ve doktora çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Gönül, 25 Ekim itibarıyla halka açık şirket sayısının 640 olduğunu belirterek, “Bunların 526’sı şu anda Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Bunun dışında 114’ü borsada yer almayan ancak kontrolümüze tabi şirketler. Ayrıca kooperatiflerin sahibi olduğu şirketler de kontrolümüz altındadır. Bunların sayısı 31’dir. Bugün Borsa İstanbul’da işlem gören şirketin toplam değeri 390 milyar dolar civarındadır” dedi.

“Sermaye piyasasını tabana yaymak hayalimizdi”

2022 yılında değeri 1 milyar doların üzerinde 40 şirketin halka arz edildiğini hatırlatan SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, “23 Ekim 2023 itibarıyla bu rakamı aşarak 43 şirketi halka arz ettik. Halka arzı başarıyla tamamladık. 2 yılda 83 şirket halka arz edildi. Ayrıca 2023 yılında 2 şirket de halka arz edildi. Bu şirketlere 2 milyar dolar fon sağladık. Uzun yıllar sermayeye yatırım yapan yatırımcı sayısının artması için ciddi çabalar gösterdik. Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda nihayet bu yıl 8 milyon 104 bin yatırımcı şu anda borsada. Eminim birçoğunuz bunun farkındasınızdır ve muhtemelen de farkındasınızdır.” Borsadasınız. Yatırımcı sayısının artması, sermayenin tabana yayılması, şirketlere yıllarca finansman sağlanması açısından bizim için çok önemli bir adımdı. Tabiri caizse bizim hayalimizdi” dedi.

“Bugün 1.787 prestijli yatırım fonumuz var.”

Türkiye’nin ikinci yüzyılında yabancı yatırımcıların da hem borsaya hem de şirketlere daha fazla ilgi göstereceğini belirten SPK Başkanı Gönül, şunları söyledi:

“Özellikle kolektif yatırım kurumu dediğimiz yatırım fonları aslında gözbebeğimizdir. Yatırım fonlarının en değerli enstrüman olarak bize sağladığı fayda, eğer kendi başınıza hisse seçemiyorsanız profesyonellerden yardım almaktır. Finansal okuryazarlığının düşük olduğunu bildiğimiz bu hisse senedi piyasasında paranızı tek başınıza yönetmek istemiyorsanız, ancak bu hisse senetlerine ortak olmak istiyorsanız burada yatırım fonlarının önemli bir faydasını görüyoruz. Profesyoneller tarafından oluşturulan ve kontrolümüz altında, yatırımcıların profesyonellerin yönlendirdiği yatırımlarla daha güvenli limanlara yatırım yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Bugün 1.787 prestijli yatırım fonumuz var. Burada her türden yatırımcıya uygun 1.787 yatırım fonu var.” Kesinlikle bir yatırım fonudur.”

“Emeklilik yatırım sistemleri mutlaka kontrol ve denetiminin elimizde olmasını istediğimiz bir sistemdir.”

Emeklilik yatırım fonlarının 2022 yılında 433 milyar TL seviyesinde olan portföy büyüklüğünün Ekim 2023 itibarıyla 680 milyar liraya ulaştığını belirten Gönül, “Emeklilik yatırım fonları, emeklilik sistemi, bireysel emeklilik sistemi bizim önemsediğimiz bir sistemdir. Çok değer verdiğimiz, kontrolünü ve denetimini mutlaka almak istediğimiz, insanlar çalışırken, “İnsanların birikimleriyle emekli olabileceği veya belli bir yıldan sonra birikimlerini çekebileceği değerli bir sistem. Bu sisteme ne kadar erken girerseniz devlet katkısıyla ciddi oranda tasarruf etmiş olursunuz. 2023 yılında yatırımcı sayımızın arttığını görüyoruz. Bu bizim için çok sevindirici” dedi.

“Finansal okuryazarlığı artırdığımızda yatırımcı sayımız da mutlaka artacaktır.”

Gönül, şu anda Türkiye’nin finansal okuryazarlık konusunda istenilen düzeyde olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Bunu geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Finansal okuryazarlık, yatırım yapmadan önce geliştirmeniz gereken önemli bir unsur. İşletme, ekonomi gibi alanlarda çalışmış olabilirsiniz. Ancak bunun için finansal okuryazarlığınızı arttırmanız gerektiğini düşünüyorum. İyi bir yatırımcı olmak ve yürüttüğünüz finansal süreçleri tam olarak bilmek. Bu konuda Türkiye’de önemli adımlar atıyoruz. Finansal okuryazarlık konusunda önemli projeler üzerinde çalışıyoruz. Finansal okuryazarlığı artırdığımızda yatırımcı sayımız da artacak. mutlaka daha da artacaktır. Son yıllarda halka arza başvuran şirketlerin sayısının artmasının önemli bir nedeni de özellikle pandemi öncesi dönemde şirketlerin halka arzdan korkmasıydı. “Tedarikin ne anlama geldiğini ve bunun da bir zorunluluk olduğunu şirketlerimize anlattık. korkulacak bir durum değil tam tersine finansman sağlayarak büyüyebilecekleri bir sistemdir. Şu anda çok fazla başvuru var. İnşallah borsamızda iyi şirketleri görmeye devam edeceğiz” dedi.

Konuşmasının ardından SPK Başkanı İbrahim Ömür Gönül’e plaket takdim edildi. – ANKARA

habercobanlar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu