Haber

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz: “Bugün başlayan aday başvurularımız 17 Kasım’a kadar devam edecek.”

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, 2024 Yerel Yönetimler seçimleri için adaylık başvurularının başladığını duyurdu.

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, 2024 Yerel Yönetim seçimleri aday adaylık sürecine ilişkin AK Parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Yavuz, seçim hazırlıklarının tüm hızıyla sürdüğünü, hazırlıklara hız verdiklerini belirtti. Yavuz, “Parti olarak hepiniz biliyorsunuz ki seçim biter bitmez bir sonraki seçim hazırlıklarına başlayan bir partiyiz ama seçime doğru yaklaştığımızda bu tempo hızlanıyor. Tempomuzu da hızlandırdık. Bildiğiniz gibi aday olmak isteyenler için istifa süreci başladı. Bu da 1 Aralık’ın prestijiyle oluyor.” Bitecek. İnşallah 1 Ocak itibarıyla seçim süreci ve seçim takvimi yürürlüğe girecek ve süreç hızla resmi olarak başlayacak. Aday başvurularını bugünden itibaren almaya başlıyoruz. Bildiğiniz gibi 14 ve 28 Mayıs seçimlerinden Cumhur İttifakı olarak galip çıktık ve artık önümüzde yerel seçimler var. Yerel seçimler bizim için çok değerli. Çünkü AK Parti’nin örgütsel yaklaşımının temeli Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediyesi dönemindeki hizmet anlayışıdır ve bu hizmet anlayışının kesintisiz olarak derinleşerek ve artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Milletimize hizmet yolunda en değerli şey, bundan sonraki adımdır: Yerel seçimler ve yerel belediyecilik. Bu nedenle başta Ankara ve İstanbul olmak üzere şehirlerimizi AK Partili belediyeyle buluşturmak için sabırsızlanıyoruz. İnşallah yeni bir zafere ulaşacağız. İnşallah bu yerel seçim sürecini de sağ salim atlatacağız ve gerçek Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türk Yüzyılını inşa etme yolunda tüm gücümüzle çalışarak yeni heyecanlara doğru ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

Aday başvurularının bugün başladığının altını çizen Yavuz, “Bugün başlayan aday başvurularımız 17 Kasım’a kadar devam edecek. Aday başvurularımızdan kastım belediye başkanlığı adaylığı başvuruları yani büyükşehir belediye başkanlığı, il belediye başkanlığı, ilçe başvuruları. Belediye başkanlığı ve belde belediye başkanlığı adaylık başvuruları 17 Kasım’da yapılacak.” 2020 yılına kadar devam edecek. Meclis üyesi adayları için de başvurular var. 51 ilde il genel meclis üyeliği bulunduğu gibi, o il ve o illerin ilçelerinde de ilçe belediye meclisi üyelikleri bulunmaktadır. Onlar da bugün başlayacak ama biz bunu daha uzun bir süreye uzatıyoruz. 3 Aralık’a kadar Büyükşehir ve il belediye başkan adayları genel merkeze başvuru yapabilecekleri gibi kendi illerinde de başvuru yapabilecekler. İlçe ve belde belediye başkanlığı başvuruları hem il hem de ilçe belediye başkanlarından yapılabilecek. Belediye ve il genel meclisi üyesi aday başvuruları yalnızca ilgili illerde yapılabilecek. “İlçede de yapılabilir” dedi.

Başvuruların online olarak dijital ortamda alınacağına dikkat çeken Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başvurular online olarak alınacak ve başvuru.akparti.org.tr adresinden yapılacaktır. Kişiler öncelikle ön başvurularını istedikleri yerden yapabilirler. Aday formunun imzalı olarak tarafımıza gelmesi gerekmektedir. Bu nedenle isteyenlerin ön başvurularını yapabilmeleri gerekmektedir. Aday olmak için sadece aday formunu kaldırıp imzalayarak adaylığını teyit edeceksiniz, geri kalan her şey sadece dijital ortamda kalacak, bu sefer başvuru ücreti almıyoruz, başvuru yerine tekrar bağış almaya karar verdik Büyükşehir belediye başkan adaylarımız 50 bin TL bağış yaparak adaylık başvurusunda bulunabilecek. İl belediye başkanlarımız yani 30 büyükşehir dışındaki il belediye başkanlarımız da adaylık başvurusunda bulunabilecek. Bin TL ilçe belediyemiz lider adayları 20 bin TL, belde belediye başkan adaylarımız 10 bin TL, büyükşehir belediye meclis üyelerimiz ve büyükşehir ilçe meclis üyelerimiz 10 bin TL bağış yapacak; büyükşehir dışındaki illerin ilçe meclis üyeleri ile il genel meclis üyeleri ise 5 bin TL bağışta bulunacak. Aday başvurularını kabul edeceğiz. İnşallah bağışlar, tüm dünyanın gözü önünde vahşice gerçekleştirilen ve soykırıma varan saldırılardan etkilenen Gazzeli kardeşlerimize AFAD aracılığıyla temel insani ihtiyaçlarının karşılanmasına ulaşacak. Bağış tutarının 1/2’sini 18-30 yaş arası genç ve kadın kardeşlerimizden, 1/4’ünü ise engelli kardeşlerimizden alacağız. Genel merkez organları geçerli olmayacaktır. Yani ne onlardan başvuru alıyoruz, ne de il başkanlarımızdan, ilçe başkanlarımızdan başvuru alacağız. İl liderleri, üç düzey; İl başkanı dahil ana kademeden, kadın kollarından ve gençlik kollarından başvuru kabul etmiyoruz. Ve yine mevcut belediye başkanlarımızın tamamından, yani hiçbirinden başvuru almayacağız. Çünkü biz esas olarak onları aday olarak kabul ediyoruz ve değerlendirmeye tabi tutuyoruz. “

Yavuz, 19 Kasım Pazar günü saat 10.00-16.00 arasında organizasyonel trend araştırması yapacaklarını belirtti. Seçim sürecinde dijital süreçleri devreye sokacaklarını ve bu sayede çevreye biraz daha fazla katkı sağlamak istediklerini belirten Yavuz, “Çünkü AK Parti Türkiye’nin, hatta belki de dünyanın en çevreci partisi. Sayın Cumhurbaşkanımız” Bunu İstanbul’daki çalışmaları, yaklaşımları ve tavrıyla ortaya koydu. Bizim davamız merkezi hükümetteki davamızdır.” “Liderliğini göstermeye devam ediyor ve AK Parti de bu alanda gerçekten daha fazlasını göstermeye çalışıyor” dedi.

Seçim güvenliğine ilişkin soru üzerine Yavuz, “Her seçim döneminde sandık güvenliği ve sonuçların hızlı alınması konusunda bir sistemimiz vardı. Bu sistem yine yapıyor. 28 Mayıs seçimini zaferle bitirdik, hızlı bir şekilde seçim yaptık. İkinci gün ekiplerimizle bir araya gelerek bu seçimin ötesinde yaptığımız çalışmaların ötesinde neler katabileceğimizi tasarladık.” “Düşündük ve çalıştık. Çünkü o anın sıcağında yapmazsanız, çok uzaktayken unutursunuz. 28 Mayıs’tan 2 gün sonra tüm bu çalışmaları en geniş çerçevede ortaya koyduk. 30 Mayıs. Eğer Türkiye’nin ikinci partisi olarak o sandıkta rol almak istiyorsanız, “Bir yolu da var. Dolayısıyla 2023 seçimlerinde sadece günü kurtarmak için değil, bir sonraki seçimleri nasıl yapacağımızın da en iyi hesaplamalarını yaptık. Ve bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Yerel seçimlerin ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle ramazan öncesine ertelenmesi ihtimalinin olup olmadığı sorulduğunda Yavuz, “2023 seçimleri için böyle bir takvim ayarlaması yapmıştık. Unutmayın bunun birçok nedeni vardı. Değildi. sadece öne geçmek için değil, takvimi ayarlamak için de. Tabii bu seçimlerde de böyle bir soru akla geliyor.” Cumhurbaşkanımızın o seçimlerde karar verme yetkisi vardı ama artık yok. Yerel seçimler bildiğiniz gibi anayasal kararlardır. Bunun için Meclisin nitelikli çoğunlukla karar alması gerekiyor. Bu durumla bu mümkün değildir. Böyle bir şey gündemimizde yok. İnşallah seçim döneminde olur. Çünkü başkanlık, “Seçimlerin bu anayasal sistemde ve bu anayasal mekânda 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacağı kesindir” dedi. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu