Haber

Bağımsız Tümgeneral Cihat Yaycı: “Türkiye hedefin kendisi olduğunu anlamalı”

Mavi Vatan doktrininin babası Mustafi Tuğamiral Doç. İsrail’in Gazze’yi tamamen ele geçireceğini, denizlerdeki doğalgaz ve petrol dahil her şeyin İsrail hazinesine devredileceğini belirten Dr. Cihat Yaycı, “İsrail, saldırı olduğu gerekçesiyle Lübnan ve Suriye’den de toprak alacak. PKK ve “Türkiye ile İsrail, YPG kontrolündeki bölgede aşağıdan birleşerek dolaylı olarak komşu olacaklar. Bu çok tehlikeli bir durum, çok dikkatli olmamız lazım. Türkiye’nin hedef olduğunu anlaması lazım” dedi.

Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihat Yaycı, Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu’nun davetlisi olarak Bursa’daki son gelişmelerin anlatıldığı konferansa katıldı.

Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan Yaycı Paşa, Türkiye’nin İsrail-Filistin savaşında izlediği dış politikanın takdire şayan olduğunu belirtti.

Türkiye’nin şu ana kadar ılımlı açıklamalar yaptığını ve istikrarlı politikaların sürdürülmesi gerektiğini hatırlatan Doç. Cihat Yaycı, “Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi dengeli politikalar izliyor, binlerce yıllık devlet geleneğine ve devlet aklının çıktısına uygun hareket ediyoruz. Bu çok önemli. Vatandaşların ve siyasi partilerin kampanyalardan uzak durmalarını tavsiye ediyorum.” Bu da Türkiye’yi taraf olmaya itecektir.”

“Türkiye Gazze’de savaşmamalı”

Türk askerinin Gazze’de İsrail’e karşı savaşmasının Türkiye’nin çıkarına olmayacağını belirten Yaycı, “Türkiye’nin bunu durduracak ne siyasi, ne ekonomik, ne de askeri gücü var. Türkiye Gazze’ye gidip savaşamaz, yapmamalı da. Türk askerleri.” “Türkiye’nin bunun için kan dökeceği aşikar. Sınırları savunmak son derece önemli. Bugün sınırlarımızı savunma günüdür. Türkiye’nin yaptırım uygulayacak ekonomik gücü yok. Siyasi bağlantıları da yok.” Bunları İsrail’e dayatmak için” dedi.

“Türkiye ile İsrail dolaylı olarak komşu olacak, çok dikkatli olmamız lazım”

İsrail’in hedefinin sadece Filistin olmayacağını, gelecekte PKK ve YPG kontrolünde Lübnan ve Suriye’de de tutunacağına dikkat çeken Yaycı, bir dizi uyarıda bulundu.

Durumun ciddiyetine dikkat çeken Yaycı, “Gazze Şeridi İsrail’in eline geçerse Filistin’in karaya kıyısı olmayan bir toprağı kalmayacak. Türkiye ile Filistin deniz yoluyla komşudur. Bu da Türkiye’nin artık İsrail’le ortak kıyı şeridi olmayacağı anlamına geliyor.” Filistin. Bu, karşı kıyıların tamamının İsrail’in eline geçmesi anlamına geliyor. “Bu denizlerdeki her şey, özellikle de bu denizlerdeki doğalgaz ve petrol, İsrail hazinesine gidiyor. Burada Filistin yönetimi çok büyük bir hata yaptı. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin hazırladığım bu anlaşma metnini Filistin yönetimine ilettiğini, Filistin yönetiminin ise tepkisiz kaldığını gördük. Ancak bu anlaşma metni imzalanmış olsaydı Filistin, karadan 8 kat daha büyük bir deniz ülkesine sahip olacaktı. Uluslararası ve hukuki tanınırlığı güçlendirilecekti. Ancak ne yazık ki bu şekilde olmadı. Artık Gazze Şeridi’nin tamamı İsrail tarafından işgal edilecek gibi görünüyor. Bunu daha önce de söyledim, Gazze işgal edilecek, Lübnan ve Suriye işgal edilecek. İsrail’e saldırı olduğu gerekçesiyle o bölgelerden de arazi alınacak. Türkiye ile İsrail, Suriye’de PKK ve YPG kontrolündeki bölgede aşağıdan birleşerek dolaylı komşu haline gelecektir. “Bu çok tehlikeli bir durum, çok dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın “Ya daha büyük bir savaşa gideceğiz, ya da daha büyük bir barışa” sözleri üzerine yorum yapan Yaycı, “Barış ihtimali nasıl var bilmiyorum ama gelecekte savaş ihtimalini görüyorum.” Bölge çok yüksek. İsrail şu anda Filistin ile savaşıyor. Yakında İsrail ve Lübnan da Türkiye ve Suriye ile savaşacak ve topraklarını genişletecek. Burada belirtmek gerekir ki Türkiye Cumhuriyeti’nin çabaları takdire şayandır. Şu ana kadar yapılan açıklamalarda istikrarlı politikalar izlediler ve Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi binlerce yıllık devlet geleneğini ve devlet anlayışını korudular. “Bu çok önemli. Vatandaşlara ve siyasi partilere, Türkiye’yi taraf olmaya itecek kampanyalardan uzak durmalarını öneriyorum. Türkiye’nin ılımlı dış politikasının etkileri siyasi baskılarla değiştirilir ve taraflı bir dış politikaya dönüşürse bu Türkiye’nin zararına olur” dedi.

“Türkiye açık taraf olmaktan kaçınmalı”

Türkiye’nin taraf seçmesinin kendi çıkarlarına zarar vereceğini söyleyen Yaycı, “Maalesef Türkiye’nin düşmanları dostlarından çok daha fazla. Bu konuda düşmanlarımızın ekmeğine yağ sürmemeliyiz. Türkiye hedefin kendisi olduğunu anlamalı.” Türkiye burada açık taraf olmaktan kaçınmalı, soykırımı ve İsrail’i durdurmak için her şeyi yapmalı. Ancak bir cephede yer almanın Türkiye’nin çıkarına olmadığına inanıyorum” dedi.

“Batı ekonomisini felç ederek İsrail’i durdurmak mümkün”

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İsrail’e ekonomik yaptırım uygulama yetkisinin bulunduğunu ve Türkiye’nin, örgütün doğalgaz ve petrol üreticilerini bir an önce Türkiye’ye davet etmesi gerektiğini vurgulayan Yaycı, “İslam İşbirliği Teşkilatı’nın acilen harekete geçmesi gerekiyor. Türkiye tarafından acilen bir toplantı yapılması gerekmektedir.İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, Türkiye’nin doğalgaz ve petrol üreticisi üyeleri, Gazze’deki soykırım durduruluncaya, İsrail’in saldırıları durduruluncaya kadar Batı’ya ve hatta dünyaya petrol ve doğalgaz ihracatını durdurmalı. Saldırılar bitene kadar ateşkesten söz etmiyorum. Tüm anlaşmalar askıya alındığında, İsrail’e tüm tüketim mallarının ithalatı Türkiye’nin saldırıları duruncaya kadar durdurması gerekiyor. Bu gündemle Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı’nı araması gerekiyor. İnanın bana. 5 gün, 10 gün içinde tüm Avrupa ekonomisi felç olur, Batı ekonomisini felç ederek İsrail’i durdurmak mümkün, çünkü yaptırım uygulama yetkisi var. “dedi.

“Mesele Gazze değil Ortadoğu”

İsrail-ABD ortaklığının amacının Gazze’deki Filistin değil, amaçlarının Ortadoğu coğrafyasını şekillendirmek olduğunu ve bunu açıklamalarında sıklıkla dile getirdiklerini söyleyen Yaycı, “Mesele sadece Gazze değil, Gazze’nin ötesinde Ortadoğu’nun tamamı var. Biz bunu söylemiyoruz. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden ve Netanyahu diyor ki, ‘Ortadoğu’yu yeniden şekillendiriyoruz’ diyor, ‘Ortadoğu’ya yeni bir düzen getiriyoruz’. Gazze ya da Filistin demiyor, amaç Ortadoğu… Ortadoğu’nun yeniden şekillenmeye başlaması 1979 İran Devrimi, ardından 8 yıl süren İran-Irak savaşı, ardından Irak’ı parçalamaya yönelik Körfez Operasyonları, ardından iç savaş. Suriye’de, Lübnan’da iç savaş ve geldiğimiz noktada Gazze’de sözde kurgusal bir savaş. “Ateş yakılıyor ve fiilen uygulamaya konuluyor” dedi. – BURSA

tufanbeyli-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu