Haber

İran Devrim Muhafızları IKBY ve Suriye’ye füze saldırısı düzenledi

İran devlet medyası, Devrim Muhafızları’nın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) ve Suriye’deki bazı hedeflere füze saldırısı düzenlediğini bildirdi.

IRNA haber ajansı, Devrim Muhafızlarının IKBY’nin başkenti Erbil’de “bir casus karargâhını”, Suriye’de ise “İran karşıtı terör gruplarının toplandığı bir yeri” vurduğunu bildirdi.

Reuters’in haberine göre Devrim Muhafızları’ndan yapılan açıklamada, Erbil’deki saldırıya ilişkin “Mossad casusluk karargâhlarından birinin balistik füzelerle imha edildiği” belirtildi.

Devrim Muhafızları, bu ay başında 80’den fazla kişinin ölümüne yol açan Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin türbesi yakınına düzenlenen saldırıya misilleme olarak Suriye’deki IŞİD mevzilerini de hedef aldıklarını duyurdu. İran’daki bu saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlendi.

Patlamalar Erbil’in yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusunda duyuldu. Amerikalı yetkililer saldırılardan hiçbir ABD tesisinin etkilenmediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Erbil yakınlarındaki saldırıları “pervasız” olarak nitelendirerek kınadı, ancak yetkililer hiçbir ABD tesisinin hedef alınmadığını ve ABD’den herhangi bir kayıp yaşanmadığını söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’yi vuran füzelerin takibini yaptık. “Hiçbir ABD çalışanı veya tesisi hedef alınmadı” dedi.

ABD’nin Irak’ın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü desteklediğini belirten Watson, durumu değerlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

Kürt yetkililer, Erbil’e yönelik saldırılarda en az dört sivilin öldüğünü, altı sivilin de yaralandığını duyurdu.

IKBY Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, “Kürt halkına karşı işlenmiş bir suç” olarak nitelendirilen saldırı kınandı.

Reuters’te yer alan habere göre Irak güvenlik kaynakları, saldırıda ölenler arasında multimilyoner Kürt işadamı Peşrev Dizayee ve çok sayıda aile üyesinin de bulunduğunu söyledi.

Konuya ilişkin İsrail’den herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu