Sağlık

Kadınların dikkat etmesi gereken 7 ciddi sinyal!

Kadın hastalıklarının erken teşhis ve tedavisi hayat kurtarır. Ancak geciktiğinde tedavisi çok zor hale gelen ciddi hastalıkların belirtileri kadınlar tarafından ‘stres’ ya da ‘ciddi bir sorun yok’ zannedilerek görmezden geliniyor. Adet düzensizliği, orta derecede kanama ve sık idrara çıkma gibi göz ardı edilen semptomların ciddi hastalıkların belirtileri olabileceği ortaya çıktı. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Davet Arıoğlu Aydın, “Kadınların herhangi bir şikayeti olduğunda doktorlarına başvurmaları çok önemli. Çünkü erken teşhis ve tedavi sayesinde birçok hastalık daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmadan tedavi edilebiliyor. En önemlisi kadınların hiçbir şikayeti olmasa bile 21 yaşından itibaren her yıl sistematik jinekolojik muayenelerini ihmal etmemesi gerekir. Örneğin smear testi sayesinde hücresel değişiklikler rahim ağzı kanserine dönüşmeden tedavi edilebilmektedir. “Ayrıca düzenli kontrol yaptıran kadınlar, genellikle belirti vermeden ilerleyen yumurtalık kanserine karşı da değerli avantajlar elde edebilirler” diyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Davet Arıoğlu Aydın, Kadınların mutlaka doktora başvurması gerektiğinin 7 sinyalini anlattı; Değerli uyarılarda bulundu.

Adet düzensizliği ve orta derecede kanama

Adet düzensizliği asla göz ardı edilmemesi gereken önemli bir semptomdur. Çoğunlukla çok fazla stres veya egzersiz, hızlı kilo alıp verme, polikistik over sendromu (PCOS), tiroid veya prolaktin hormonu sorunlarından kaynaklanır. Davet Arıoğlu Aydın, aşırı ve yoğun, uzun süreli adet kanaması durumlarında jinekolojik değerlendirme yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Ağır adet kanaması, endometriyal polipler, miyom, rahim duvarı kalınlaşması, rahim ağzı ve endometriyumun önemli bir belirtisi olabilir. kanser.”

Kasık ağrısı, karın şişliği

Kasık ağrısı; Enfeksiyonları, miyomları, yumurtalık kistlerini ve endometriozisi gösterebilir. Ağrıya vajinal akıntı da eşlik ediyorsa pelvik enfeksiyon açısından değerlendirilmesi önemlidir. Antibiyotik tedavisine rağmen ateş, şiddetli karın ve bel ağrısı ortaya çıkıyorsa; Rahim, yumurtalıklar ve tüplerin enfeksiyonu ve apsesi için ileri tetkik gerekebilir. Davet Arıoğlu Aydın, endometriozisin kadınlarda kasık ağrısına da yol açabileceğine dikkat çekerek, “Endometriozis rahmin dışında rahmi kaplayan dokudur, endometrioma (çikolata kisti) ise yumurtalıklarda bulunan endometriozistir.” Kasık ağrısına adet gecikmesi eşlik ediyorsa altta yatan faktörün dış gebelik olabileceğini vurgulayan Prof. Davet Arıoğlu Aydın, “Karın ağrısı ve karın şişliği belirtilerine kilo kaybı da eşlik ediyorsa hastaya yumurtalık kanseri açısından muayene yapılıyor. “Yumurtalık kanseri genellikle ileri evrede belirti gösterdiğinden yıllık jinekolojik muayeneler erken tanı ve tedavi açısından büyük önem taşıyor” diyor.

Genital siğiller

Genital bölgede kabarık ve sıklıkla deri renginde olan lezyonlara ‘genital siğil’ denilebilir. Farklı görünüm, renk ve yaygınlığa sahip olan bu siğiller, en sık İnsan Papilloma Virüsü (HPV) kaynaklıdır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Davet Arıoğlu Aydın,   Siğillerin genellikle şikayete neden olmadığını, nadiren kaşıntıya neden olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam ediyor: “Siğillerin yüzde 90’ından sorumlu olan HPV tip 6 ve 11, rahim ağzı kanseri açısından düşük risk grubunda yer alıyor. Ancak başka alt gruplar da eşlik edebileceği için rahim ağzı kanseri tarama testlerinin yapılması gerekiyor” dedi.

Cinsel ilişki sonrası kanama

Cinsel ilişkiden sonra vajinal kanama; Vajinal enfeksiyonlar, rahim ağzı polipleri ve en önemlisi rahim ağzı kanseri lezyonları nedeniyle görülebilmektedir. Rahim ağzı kanserinin en sık nedeninin genellikle cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virüsü (HPV) olduğuna dikkat çeken Dr. Davet Arıoğlu Aydın, “Bu virüs cinsel ilişki sonrası vajinal kanamayla da kendini gösterebiliyor ancak bulaşmayabilir. Hastalığın erken evrelerinde herhangi bir şikayete neden olmaz. Bu nedenle jinekolojik muayene sırasında yapılan Smear – HPV testleri büyük önem taşımaktadır. Tarama testleri (Smear -HPV testleri) ile kanser öncesi lezyonlar tespit edilebilmektedir. “Erken teşhis ve doğru tedavi ile rahim ağzı kanserinin gelişimi önlenebilir.”

vajinal akıntı

Fizyolojik vajinal akıntı kokusuz, şeffaf ve renksizdir. Vajina florasında bazı yararlı mikroorganizmalar baskındır. Flora stabilitesinin çeşitli nedenlerle bozulması vajinal akıntıda değişikliklere neden olabilir. Vajinal akıntı sarı veya yeşil renkli, kötü kokulu ve kasık, bel ağrısı ve kaşıntı şikayetleriyle birlikte geliyorsa nedeni enfeksiyon olabilir. Bel soğukluğu, klamidya, üroplazma veya mikroplazma gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların varlığında eşlere antibiyotik tedavisi planlanır.

Menopoz sırasında kanama

Son adet tarihinden bir yıl sonra vajinal kanama meydana gelirse mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çünkü bu kanamalar; Vajina kuruluğuna bağlı vajinal atrofi kanamaları, endometriyal hiperplazi (rahim iç zarının kalınlaşması), rahim ağzı veya endometriyumdan kaynaklanan polipler, miyomlar ve dahası rahim ağzı ve endometriyal kanserlerin belirtisi olabilir. Davet Arıoğlu Aydın, bu nedenle menopoz dönemindeki kanamaların dikkate alınması gerektiği uyarısında bulunarak, “Bu kanama vakalarında jinekolojik muayenenin yanı sıra rahim ağzı kanseri tarama testleri ve ultrasonografi yöntemlerinden de yararlanılıyor. “Rahim zarının kalın olduğu tespit edilirse endometriyal biyopsi seçenekleri değerlendirilip patoloji incelemesi yapılmalıdır” diyor.

sık idrara çıkma

Kadınlarda sık idrara çıkma sorunu çeşitli sağlık durumlarından kaynaklanabilir. En sık görülen nedenler arasında idrar yolu enfeksiyonları, idrar kaçırma ve bazı kronik durumlar yer alır. İdrar yolu enfeksiyonları, bakterilerin idrar yoluna girerek enfeksiyona neden olmasıyla karakterize edilir. Bu durum sık idrara çıkma, yanma hissi ve idrar yaparken ağrı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. İdrar kaçırma, mesanenin kontrolünün kısmen veya tamamen kaybedilmesi durumudur ve sık idrara çıkma, idrar kaçırma ve ani idrar yapma ihtiyacı gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu