Ekonomi

Merkez Bankası enflasyon varsayımını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, bu yılın ilk enflasyon raporunun tanıtılması amacıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuştu.

TCMB’nin yeni başkanı Fatih Karahan, göreve atanmasının ardından ilk kez basın karşısına çıktı.

Para politikasındaki sıkılığın devam edeceği mesajını veren Karahan, mayıs ayında enflasyonun zirve yapmasının ardından enflasyonda düşüş dönemine girileceğini belirtti.

Merkez Bankası 2024 ve 2025 enflasyon tahminlerini yüzde 36 ve yüzde 14 seviyesinde tuttu.

Karahan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Enflasyonun düşürülmesi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Önceki Rapor döneminden bu yana göstergeler para politikasının doğru yolda olduğunu teyit ediyor.

“ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNÜN BELİRLENMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Enflasyon hedeflerimiz ile uyumlu seviyelere düşene kadar gerekli mali sıkılığı sürdürmeye kararlıyız. Enflasyon görünümünün bozulmasına asla izin vermeyeceğiz. Kalıcı fiyat istikrarı sağlanana kadar politika duruşumuzu sürdüreceğiz ve orta vadede ekonomiyi kalıcı fiyat istikrarına kavuşturacağız.

“ENFLASYONUN ANA TRENDİNDE İYİLEŞME VAR”

2023 yılının son çeyreğinde enflasyon önceki rapor varsayımlarıyla dengeli kalarak yüzde 64,8 seviyesinde gerçekleşti. Mali sıkılaştırma nedeniyle enflasyonun ana eğilimindeki iyileşme nedeniyle son çeyrekte sınırlı bir artış yaşandı.

“TALEPTE DENGELİ SÜREÇ BAŞLADI”

Sıkılaştırma adımlarımızla talebi dengeleme süreci başladı. Perakende satışların mevcut seviyesi dirençli olmaya devam ediyor. Son dönemde ithalat eğilimi zayıfladı. 2023 yılının ilk yarısında yüzde 8,5 artan altın ithalatı, ikinci yarıda yüzde 18,6 azaldı.

Geçen yıl sonu itibarıyla cari açığın GSYİH’nın yüzde 4 civarına düştüğünü iddia ediyoruz. Nakit sıkılaştırma sürecimiz, başta altın ve güçlü tüketim malları olmak üzere ithalat yoluyla mevcut istikrara katkı sağlamaya başladı. Mevcut istikrarda iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz. Konut fiyatlarındaki artışın yavaşlaması hizmet fiyatlarındaki ataletin azalmasına katkı sağlayacaktır.

“KONUTTA FİYAT ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI”

Ocak ayında hizmet fiyatlarında yüksek oranlı artışlar gözlendi. Kiralar hizmet enflasyonundaki katılığın önemli bir nedeni olup bir gösterge olarak yakından takip edilmektedir. Kiralar üzerindeki baskının azalması hizmet fiyatları üzerinde önemli rol oynayacak. Konut fiyatlarındaki yüksek artış kiralara gecikmeli ve yüksek biçimde yansıyor. Sıkılaştırmanın ardından büyük kentlerde konut kiralarındaki artış hızı yavaşladı. Konut fiyatlarındaki artışın yavaşlaması hizmet fiyatlarındaki ataletin azalmasına katkı sağlayacaktır.

“ENFLASYON ANA TRENDİ ZAYIFLAYACAK”

Enflasyonun ana eğiliminde hedeflediğimiz yol ile uyumlu net bir iyileşme görülmesinin para politikasının gidişatı açısından değerli olduğunu düşünüyoruz. Ocak ayındaki yükselişin ardından enflasyonun ana eğiliminin zayıflayacağını değerlendiriyoruz. Fiyat ayarlamalarının talep üzerindeki etkilerini yakından takip edeceğiz.

KKM’nin azaltılması ve TL’nin payının artırılmasına yönelik uygulamalar devam ediyor. Zorunlu karşılıklarla 1 trilyon TL’nin üzerinde likidite kısırlaştırıldı. TL likiditesinin ikincil piyasa faiz oranları üzerindeki etkisi önümüzdeki dönemde yakından takip edilecektir.

“POLİTİKA FAİZ DÜZEYİ GEREKTİĞİ KADAR SÜRDÜRÜLECEK”

Gerektiği sürece politika faizinin mevcut seviyesi korunacaktır. Burada iki koşul var. Aylık enflasyonun ana eğiliminin düşüş yönünde olduğu açıkça görülüyor. İkincisi ise enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsamasıdır. Enflasyonda belirgin bir bozulma olması durumunda nakit sıkışıklığı gözden geçirilecek.

“KREDİ BÜYÜMESİNDE FAZLALIKLARA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Ocak ayında TL mevduat faiz oranlarında sınırlı bir düşüş yaşandı. Son düzenlemeyle birlikte ön bilgiler TL mevduat faiz oranlarında yeniden artışa işaret ediyor. Kredi büyümesinde aşırılığa izin vermeyeceğiz. Mevduat tarafında ise Ağustos ayından itibaren TL mevduata güçlü bir geçiş yaşandı. Ocak ayında TL mevduat paylarındaki artışın yavaşladığını gözlemledik. Son düzenlemenin artışı destekleyeceğini öngörüyoruz. Nakit sıkılaştırma ve sadeleştirme adımları da tahvil piyasasını olumlu etkiledi.

Piyasa koşullarını yakından izlemeye ve rezervleri güçlendirmeye devam edeceğiz.

ENFLASYON VARSAYIMLARI DEĞİŞMEDİ

2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon varsayımları bir önceki raporda olduğu gibi korunmuştur. 2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 seviyesinde kalıyor. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları 2024 için yüzde 30 ve 42, 2025 için ise yüzde 7 ve 21’e karşılık geliyor.

Enflasyonun 2026 yılında tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 seviyesinde tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanması bekleniyor. Enflasyon mayıs ayında zirveye çıkacak ve 2024 yılının ikinci yarısında enflasyondaki düşüş başlayacak. Yılın son çeyreğinde ortalama aylık enflasyon yüzde 1,5 civarına gerileyecek.

“YURT İÇİ TALEP DENGELİ DEVAM EDECEK”

Sıkı para politikası ve maliye politikası koordinasyonunun katkısıyla yurt içi talepteki dengelenme devam edecek.

“MAYIS SONUNDA ENFLASYON DÖNEMİNE GİRECEĞİZ”

Ocak ayında olduğu gibi enflasyonun zirveye ulaşacağı Mayıs ayı sonuna kadar bazı geçici etkiler görülecektir. Mayıs ayından sonra yıllık manşet enflasyonda enflasyonda düşüş dönemine gireceğiz.

Sıkılık düzeyi ve sahip olduğumuz araçlar, TL mevduata geçişin bu şekilde devam etmesini sağlayacaktır.

“EK FAİZ ARTIŞINA GEREK YOK”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karahan, şahin bir tavır alıp almayacağı sorusunu ise şöyle yanıtladı: “İlk hedefimiz fiyat istikrarı. Bu yıl enflasyonu istenilen seviyeye indirmek, 2025’te de enflasyondaki düşüşün önünü açmak istiyoruz. Bunun için de gerekli adımları atacağız. Değerlendirmelerimiz sıkılaştırmanın işe yaradığını gösteriyor. Şu anda yapmıyoruz” İlave faiz artışının gerekliliğini değerlendirin. Ancak görünüm kötüleşirse kararlarımızı gözden geçiririz.”

“GEREKLİ HÜKÜMLER İÇİN İNDİRİM PLANI YOK”

Karahan, “KKM için döviz dönüşümü yatırımcılar ve bankalar için yeni bir adım olabilir mi?” “Zorunlu karşılıkları azaltma planımız yok. Son düzenlemelerin etkilerini göreceğiz.” Cevabını verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu