Haber

Türk Gençliği Dünyanın En Prestijli Robot Savaşları Liginde Türkiye’yi Temsil Etti

DÜNYANIN en prestijli robot savaş liglerinden biri olan ‘NHRL’de (Ulusal Havoc Robot Ligi), Türkiye’den iki lise öğrencisi ‘Hilal’ adını verdikleri robotla ilk kez yarıştı. Yarışmada Türkiye’yi Bahçeşehir Koleji öğrencileri Alper Saraç ve Tuna Erhanoğlu temsil etti. ABD’de düzenlenen ve 70 ülkeden katılımcının yer aldığı yarışmaya ‘İstanbul Savaş Robotikleri’ grubu ‘en genç takım’ olarak damgasını vurdu.

2018 yılından bu yana Amerika Birleşik Devletleri’nin Norwalk şehrinde düzenlenen ve dünyanın en büyük ve en prestijli robot savaşları ligi olarak kabul edilen NHRL, 150’den fazla ülkede izleyici kitlesiyle sosyal medya platformlarında 1 milyon kişi tarafından takip ediliyor. . Bahçeşehir Koleji öğrencileri Alper Saraç ve Tuna Erhanoğlu, hayranı oldukları yarışmada hayal ettikleri robotu hazırlayarak Türkiye’yi temsil ettiler. Saraç ve Erhanoğlu, ‘İstanbul Savaş Robotik’ ekibiyle uluslararası arenada yer aldı. Amerika, İngiltere, Hindistan gibi 70 farklı ülkeden katılımcıların yer aldığı ‘NHRL’ yarışmasında lise öğrencileri, ‘Crescent’ isimli robotlarıyla ilk kez Türkiye’yi temsil etti.

‘ULUSLARARASI ALANDA TEMSİL ETMEK İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIM’

Bahçeşehir Koleji Nakkaştepe 50. Yıl Yerleşkesi Fentek 11. sınıf öğrencisi Alper Saraç, robot savaşlarını ilk izlediği andan itibaren katılmak istediğini ancak gerekli robot bilgisine sahip olmadığı için bunun sadece hayal olarak kaldığını söyledi. Saraç, hayallerini gerçekleştirme serüvenini şöyle anlattı:

“Robot üretimi konusunda yeterli donanıma sahip değildim. 9. ve 10. sınıflarda okulumuzun FRC (First Robotics Competition) kadrosunda çalışarak kendimi geliştirdim. Kendi robotumu geliştirebilecek seviyeye geldiğimde ilk işim Ülkemizde böyle bir yarışma düzenlenip düzenlenmediğini araştırdım. Ancak ülkemizde robot savaşlarının yapılmadığını öğrendim. “Bu nedenle çocukluğumdan beri takip ettiğim NHRL robot savaşlarına katılmaya karar verdim. Türkiye’yi uluslararası arenada temsil etmek için çalışmalara başladım.”

GÜNDE 15 SAAT ÇALIŞARAK KENDİ ROBOTLARINI YAPTILAR

Aynı kampüste öğrenim gören 12. sınıf öğrencisi Tuna Erhanoğlu ile ‘İstanbul Savaş Robotiği’ grubunu kuran Alper Saraç, yaklaşık üç ay boyunca çalışmalarına sponsor aradı. Projelerine sponsor bulduktan sonra bir yıl süren çalışmanın ardından ‘Hilal’ adını verdikleri robotlarını hazırladılar. Okulun FRC takımına katılmasıyla robotlara olan ilgisinin arttığını ve bu sayede mühendislik konusunda çok şey öğrendiğini belirten Tuna Erhanoğlu, “Robot savaşlarına ilgim vardı. Ancak kendi savaşımı yapmayı düşünmüyordum. Bir gün robot. Alper’le birlikte bir robot yapıp yarışmaya katılmaya karar verdik. Ne kadar yük olacak?” Farklı sınıf ve türlerde robotlar yapmaya karar verdikten sonra okulumuzun desteğiyle çalışmalarımıza başladık. Geçtiğimiz haftalarda 15 saat aralıksız çalışarak tüm hazırlıklarımızı tamamladık. 20 Ocak’ta Amerika’da düzenlenen National Havoc Robot League (NHRL) yarışmasına katıldığımızda her şey rüya gibiydi. Hayallerimizi gerçeğe dönüştürmenin yanı sıra, Türkiye’nin “Türkiye’den katılan ilk takım olmak bizim için bir onurdu.” dedi.

‘İLK SAVAŞ ROBOTUMUZ LİGİN EN YETERLİ ROBOTLARI İLE ÖRNEK SEVİYEDE OLDU’

Alper Saraç, güçlü rakiplerle karşılaştıklarını ancak uluslararası arenanın en genç takımı olarak 5,4 kilogramlık savaş robotlarıyla gösterdikleri performansla rakiplerin ve seyircilerin takdirini kazandıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Daha önce katılan Glenn Boxell ünlü ‘Battle Bots’ şovunda ve 12 yıllık tecrübesiyle NHRL liginin lider lideri.” Adıyla yarıştık: Zack Knight. Ne yazık ki sporun en iyileriyle olan rekabetimiz finale çıkmamıza engel oldu. Ancak yaş sınırının bulunmadığı bu yarışta Türk gençlerinin ilk savaş robotuyla ligin en iyi robotlarıyla aynı seviyeye gelmesi onları oldukça şaşırttı. Yer alamadığımız için üzgünüz ama hayran olduğumuz bir yarıştı. “Yarışmaya katılabildiğimiz ve en önemlisi ülkemizi temsil eden ilk takım olduğumuz için son derece gururluyuz. Gelecek yarışlarda tekrar yarışmayı planlıyoruz” dedi.

haberkayapinar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu