Ekonomi

ABD hisse senedi vadeli işlemleri önemli enflasyon raporu öncesinde düşüşte

ABD hisse senedi endeks vadeli kontratları, yatırımcıların faiz indirimlerinin gidişatını etkileyebilecek enflasyon verileri öncesinde temkinli bir duruş sergilemesiyle Salı günü düştü. Özellikle 2023 yılının son çeyreğine ilişkin enflasyon rakamlarındaki hafif revizyonun bir miktar rahatlama sağlamasının ardından piyasanın dikkatleri Ocak ayı tüketici fiyatları endeksine (TÜFE) odaklandı.

Ekonomistler Ocak ayında tüketici enflasyonunda yıllık yüzde 2,9 artış beklerken, bu oran Aralık ayındaki yüzde 3,4’lük büyümeye göre düşüşe işaret ediyor. Değişken gıda ve enerji sektörlerini hariç tutan çekirdek enflasyonun Aralık ayındaki %3,9’dan düşerek %3,7’ye yükselmesi bekleniyor.

Ekonominin dayanıklılığına rağmen Mart ayında faiz indirimi pek mümkün görünmüyor. Bunun yerine, CME FedWatch aracına göre, ilk faiz indirimine ilişkin piyasa beklentileri Mayıs veya Haziran ayına doğru yöneliyor; Mayıs ayı olasılığı Ocak ayının başındaki %95’in üzerindeki orandan daha düşük olan %55,9 seviyesinde.

Wall Street’te ciddi bir yükseliş var S&P 500 Son 15 haftanın 14’ünü Mart 1972’den bu yana görülmeyen bir artışla kapattı. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması rekor seviyelerde işlem görüyor ve Nasdaq Composite Pazartesi günü Kasım 2021’deki rekor kapanış seviyesini kısa süreliğine aştı. Piyasalardaki bu yükseliş, para politikalarının gevşetileceği beklentisiyle Kasım 2023’te başladı ve sağlam kurumsal karlarla desteklendi. Yatırımcılar, megapasların özellikle yapay zeka sektöründeki önemli rolüne de olumlu tepki verdi; Nvidia’nın piyasa değerinde Amazon’u kısa süreliğine geride bırakmasının da gösterdiği gibi.

Bank of America tarafından yapılan bir ankete göre, hisse senetlerine yönelme ve nakit varlıkların azalmasıyla birlikte resesyon korkuları Nisan 2022’den bu yana ilk kez hafiflerken, yatırımcı duyarlılığı güçlü ekonomik performansla desteklendi.

Barclays Özel Banka ve Varlık Yönetimi’nden Will Hobbs, ABD ekonomisinin dayanıklılığı ve yılın ilk yarısındaki para politikası kararları için gelecek enflasyon verilerinin önemi hakkında yorum yaptı.

Piyasa açılmadan önce Dow e-minileri 62 puan (%0,16), S&P 500 e-minileri 18,75 puan (%0,37) düştü ve Nasdaq 100E-miniler 111,5 puan (%0,62) düştü.

Kazanç sezonu Biogen, Coca-Cola, Datadog, Marriott International, Zoetis ve Shopify’dan beklenen raporlarla devam ediyor.

Piyasa öncesi faaliyette, JetBlue Airways, Carl Icahn’ın %9,91 hissesini açıklayıp havayolunun hisselerini ‘düşük değerli’ olarak nitelendirmesinin ardından %14,2 oranında değer kazandı. Arista Networks, cari çeyrek için beklenenden düşük düzeltilmiş brüt kar marjı tahmininin ardından %6,2 düştü. Cadence Design Systems da hayal kırıklığı yaratan satış bahislerinin açıklanmasının ardından %6,9 düştü.

Bu arada Paramount Global’in hisseleri, CBS’nin Super Bowl için rekor izlenme sayısını duyurmasının ardından %1 arttı; Kansas City Chiefs’in San Francisco 49ers’ı yenmesini 123,4 milyon kişi izledi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

akkislahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu