Haber

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı hakkında paylaşılan dezenformasyon iddialarına ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyon Çaba Merkezi, konuyla ilgili bir açıklama paylaştı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı hakkında bazı medya kuruluşlarında yayınlanmış ve sosyal medyada paylaşılan bir açıklama vardı: “Aslında ona astronot diyemeyiz, turist olarak gidiyor.” İddia doğru değil.

Uzay turistlerinin amacı kişisel bir deneyim yaşamak ve uzaya seyahat etmektir. Uzay turistlerinin uzayda bilimsel çalışma yürütmek veya uzay aracını kontrol etmek için herhangi bir yetkinliğe sahip olmaları gerekmiyor.

Öte yandan astronot olmak ciddi bir sorumluluk, vasıf ve vasıflar gerektiriyor. Bu nedenle astronotlar, bilimsel alanlarda uzman olabilecek veya uzay aracına pilotluk yapabilecek potansiyele, mesleğe ve altyapıya sahiptir. Aynı zamanda tüm bu yeterlilikler sayesinde bir astronot, mikro yerçekimi ortamında bilimsel araştırma ve deneyler yapabilecek kadar çok yönlüdür.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün boyunca kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların yer aldığı 13 deney gerçekleştirecek. Amaç, uzaydaki bilgiyi artırmak, uzaydaki yaşam koşullarını anlamak ve gelecekteki uzay görevlerine hazırlanmak için görevleri yerine getirmektir.

Lisans eğitimini İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği alanında tamamlayan Alper Gezeravcı, yüksek lisansını Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde tamamladı.

Türk Hava Kuvvetlerinde görev yapan Gezeravcı’nın aralarında T-41, SF-260, T-37, T-38, F-5, KC-135 ve F-16’nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesi bulunuyor. Ayrıca Türk Hava Yolları’nda kaptan pilot olarak 7 yıllık tecrübeye sahiptir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu