Ekonomi

Kapadokya’daki Doğal Soğuk Hava Depoları Türkiye’nin Patates İhtiyacını Karşılıyor

Kapadokya bölgesinde yer alan 1321 ruhsatlı ve 2 milyon ton kapasiteli yer altı doğal soğuk hava depoları, Türkiye’nin patates ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor. Farklı bölgelerden toplanan yaklaşık 1 milyon 600 bin ton patates, bölgeye özel tüf kayalarının oyulmasıyla oluşturulan doğal soğuk hava depolarında depolanıyor.

Kapadokya’da 1321 ruhsatlı ve 2 milyon ton kapasiteli yer altı doğal soğuk hava depoları; Elektrik masrafı olmadan, nem ve ısı sayesinde patateslerin bozulmadan saklanmasını sağlar ve raf ömrünü uzatır. Ayrıca bu depoların geniş kapasiteleri sayesinde kamyon ve tırların rahatlıkla girebilmesi lojistik ve depolama süreçlerini kolaylaştırmaktadır. Patates üreticisi Fatih Yılmaz, yaptığı açıklamada, “3. ayda ekime başlanan patatesler, 10 ve 11. ayda hasat ediliyor. Hasat edilen patatesler doğal soğuk hava depolarında saklanıyor. Depolara gelen patatesler yeniden seçiliyor. İhtiyaca göre sevk ediliyor. Özellikle İstanbul, İzmir, İzmit ve diğer illere “Bulunan çözüme gönderiliyor” dedi. Doğal soğuk havalarda depolanan patateslerin daha az fire verdiğini ve kendini koruduğunu belirten Yılmaz, “Bunlarda Depolarda patatesler 4. aya kadar kendilerini korurlar. Yaz-kış ısı dengesi sayesinde patatesleri muhafaza ediyor.”

Operatör Abdullah Şahin yaptığı açıklamada, “Makinelerle açılan depolar patateslerin sıvı kaybetmesini engelliyor. Bu sayede patateslerin raf ömrü uzatılıyor. Patatesler bozulmadığı için daha uygun bir şekilde halkımıza sunuluyor. kaliteli yol.”

Nevşehir Valisi Ali Fidan yaptığı açıklamada, Nevşehir’in patates üretiminin yanı sıra depolama açısından da büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Vali Fidan, “Nevşehir bölgesinde yer alan 2 milyon ton kapasiteli kayaya oyulmuş doğal soğuk hava depolarında yaklaşık 1 milyon 600 bin ton patates depolanıyor. Patatesler burada kış boyunca muhafaza ediliyor ve tazeliğini koruyor.” – NEVŞEHİR

haber-surmene.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu