Ekonomi

Bakan Dönmez: Bor üretimi sırasında oluşan atıklardan lityum üretilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir gezisinde bakanlığa tahsis edilen resmi araç olan Togg’u kullandı.

Togg deneyimi hakkında “Arabamızı keşfettik, gerçekten yüksek performanslı, sınıfının en iyilerinden biri olmaya aday.”Dönmez, Togg ile Türkiye’nin kendi tasarımı ve üretimi olan bir markası olduğunu ifade etti.

Dönmez, Türkiye’nin son yüzyılda içten yanmalı motorlarla ürettiği otomobil teknolojisi. “özlemek”işaret etmek, “Artık bu yüzyılda otomobillerde, elektrikli otomobillerde yeni bir dönem başlıyor. Çok daha çevreci, daha temiz, gürültüsüz ve performansı yüksek yeni elektrikli araçlarla tanışmaya başladık. insanımıza yakışır bir araba olur.Teslimatında emeği geçen çalışanından mühendisine, yöneticisine kadar tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum.”söz konusu.

BOR ÜRETİMİ ESNASINDA ÇIKAN ATIKLARDAN LİTYUM ÜRETİLECEK

Türkiye’de pil teknolojilerinde önemli adımlar atıldığını belirten Dönmez, Eskişehir’deki tesislerde rafine bor üretimi sırasında ortaya çıkan atıklardan pil üretimi için gerekli olan lityum elementinin üretileceğini söyledi.

Konuyla ilgili Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini belirten Dönmez, “Lityumun geri kazanımı için pilot fabrikamızı açtık. Başarılı olduk. Şimdi önümüzdeki aylarda yıllık 600-700 ton civarında üretim kapasiteli lityum karbonat tesisimizin temelini atacağız. tesis faaliyete geçti, lityum ihtiyacımızın önemli bir bölümünü karşılayacak. Tesisimizde yapacağız. Madenin bulunduğu başka yerlerde de benzer fabrikalar kurmayı planlıyoruz.”dedi.

Elektrikli araçlarda en kritik malzemenin batarya olduğunu kaydeden Dönmez, şöyle devam etti:

“Pilin üretiminde başta lityum olmak üzere nikel gibi bir takım malzemeler kullanılıyor. İnşallah bundan sonra Türkiye’de yapmaya başlayacağız. Bu arada Togg’u üreten yetkililer de bize geldi. Bir görüşme yaptık. Eskişehir’de ürettiğimiz lityum tesisinden lityum alıp alamayacakları konusunda biz de “Olumlu bakıyoruz. Eti Maden, Aspilsan ile çalıştı. İnşallah en kısa zamanda Eskişehir’de lityum üretimine başlayacağız. Diğer pil teknolojilerini de Eskişehir’e tekrar kazandırmak için elimizden geleni yapacağız.”

TOGG VE ETİ MADEN’İN ORTAK AKÜ ÜRETİMİ KONUŞULACAK

Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobili Togg’un üretiminde yerli pil kullanımının lityum üretimindeki kapasite artışına paralel olarak artacağını belirten Dönmez, şunları kaydetti:

“Lityum üretim kapasitemiz arttıkça bataryada kullanılan malzemeleri ve lityumu doğal olarak bizden alacaklar. Aslında Togg bu batarya için farklı bir firma kurmuş. Batarya üretimi ve batarya teknolojileri sektörel anlamda bir modül olarak ilerliyor. Bu arabanın aynı zamanda başka bir alt branşı olarak da Togg da bununla ilgili bir firma daha kurdu.Şimdi Eti Maden olarak kendileriyle görüşme halindeyiz.Umarım kısa sürede iş birliği konusunda anlaşmaya varabiliriz.”

Dönmez daha sonra direksiyona geçerek Togg ile Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim’in üretildiği Eskişehir’e hareket etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu