Ekonomi

Balıkesir’in Havran ilçesine özgü mandalina ve siyah incirin coğrafi işareti tescillendi.

Balıkesir’in Havran ilçesine özgü ince kabuklarıyla bilinen mandalina ve siyah incirin coğrafi işaret tescil işlemleri tamamlandı.

Havran Belediyesi, tadı, çekirdeksiz ve ince kabuğuyla dikkat çeken satsuma türü mandalina ve kabuğuyla yenebilen siyah incir için Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) başvurdu.

İşlemleri tamamlandıktan sonra coğrafi işaret belgesi verilen “Havran mandalina” ve “Havran siyah inciri” ilçenin tescilli ilk eseri oldu.

Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, Havran’ın tarihi ve kültürüyle bir tarım bölgesi olduğunu söyledi.

Ersoy, “Havran’ımızın tarıma özgü verimli toprakları ve bereketli ağaçları var. Ancak siyah incir ve mandalinalarımız da Havran’ımızın ayrı bir değeri.” söz konusu.

İlçenin tarım ürünlerinden mandalina ve siyah incir için TÜRKPATENT’e başvurduklarını belirten Ersoy, bu iki eserin tescillendiğini bildirdi.

Havran Ovası’nın verimli topraklara sahip olduğunu vurgulayan Ersoy, “Coğrafi olarak baktığımız zaman Havran Ovası bir ucunda Madra Dağı’nın bir ucunda Kaz Dağları’nın eteğinde bulunan verimli toprakları, incirlerimizle bereket kaynağı. zeytin, zeytinyağı ve alışılagelmiş ince kabuklu mandalina.Coğrafi işaret”Maliyettir, yapılan işin kalitesidir, işin nerede yetiştiğinin göstergesidir. Bu anlamda coğrafi işaretin alınması hem üreticinin adına, hem esnafımızın adına hem de ilçemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

cungus-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu