Sağlık

Türk Eczacıları Birliği: Yabancı ilaç şirketi epilepsi, Alzheimer ve migren hastalarının kullandığı ilaçların satışını durdurdu

Türk Eczacıları Birliği (TEB), yabancı bir ilaç firmasının Türkiye’de satışa sunduğu bazı ilaçların satışını durdurduğunu duyurmasının ardından yazılı açıklama yaptı. Şirketin aldığı bu kararla aralarında epilepsi, Alzheimer ve migren hastalarının kullandığı göz damlaları ve ilaçların da bulunduğu bazı ilaçların satışının durdurulduğu ve bu ilaçlardan bazılarının muadillerinin bulunmamasından dolayı hastaların mağdur olacağı belirtildi. .

“İLAÇLARIN EN KISA ZAMANDA ÜRETİLMESİ VE SAĞLANMASI GEREKİYOR”

TEB, açıklamasında bu sorunların önüne geçebilmek için yerli ilaç sektörünün desteklenmesi ve bu ilaçların bir an önce üretilip hizmete sunulması gerektiğine dikkat çekti. Sendikadan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde faaliyet gösteren yabancı bir ilaç firması, dağıtım kanallarına gönderdiği yazıyla, Türkiye pazarında sunduğu bazı ilaçların satışını durdurduğunu ve şirketin İrtibat ve Hasta İlişkileri’ne başvurduğunu duyurdu. Yönetim, bir basın kuruluşuna, “Mevcut ekonomik koşullar ve kur farklılıklarına bağlı olarak bazı ürünlerimizin piyasaya sunumunu durdurmak gerekiyordu. Bunu yapmak zorundaydık” dedi. Şirket, geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı açıklamada, sorusunda şirketlerinin Türkiye’den çekildiği haberlerinin asılsız olduğu belirtildi.Açıklamada, kamuoyuna habere konu olan bazı ilaçların satışının durdurulmasına ilişkin başka bir gelişmeye değinilmedi.

“ŞİRKET ÇEKİLMİYOR AMA İLAÇ BULUNAMAYACAK”

Meselenin özü şirketin Türkiye pazarından kısmen mi yoksa tamamen mi çekilmesi gerektiği değil. Tartışmanın temelinde epilepsi, Alzheimer ve migren hastalarının kullandığı göz damlaları da dahil olmak üzere bazı ilaçların satışının durdurulması ve bu ilaçlardan bazılarının muadillerinin bulunmamasından dolayı hastalarımızın mağduriyeti yer alıyor. Şirketten yapılan açıklamada bu konuya açıklık getirilmedi. İlaca erişimde sıkıntıların yaşandığı bu dönemde hastalarımızı ve kamuoyunu ilaç eczanesi faaliyetleri konusunda şeffaf bir şekilde bilgilendirmek Bölge Eczacı Odalarımızın ve eczacılarımızın mesleki yükümlülüğüdür. Şirket yaptığı açıklamada, uzun süredir bu ülkenin insanlarına hizmet verdiğini de belirtti. Yaptıkları hizmetlerden dolayı kendilerine teşekkür ederken, ne vatandaşlarımızın ne de ülkemizin bu hizmetleri karşılıksız bırakmadığını, bedeli ne olursa olsun ödediklerini de belirtmemiz gerekiyor.

“YERLİ İLAÇ SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİ”

Hastalarımızın yaşayacağı bu tür mağduriyetlerin önüne geçebilmek için yerli ilaç sanayimizin her türlü imkan kullanılarak desteklenmesi ve bu ilaçların bir an önce ülkemizde üretilip halkımızın hizmetine sunulması gerekmektedir. “Türk Eczacılar Birliği olarak bu konuda gerekli sorumluluğu alacağımızı belirtiyor, yetkili kurumları ilgili tedbirleri ivedilikle almaya davet ediyoruz.”

Kaynak: ANKA / Sağlık

payas-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu