Sağlık

Sırt ve bel ağrısına dikkat: Omurga tümörü olabilir

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Dalgıç, doğru tanı konulamaması ve uygun tedaviye başlanmaması nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına yol açan omurga tümörü hastalığında erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Omurga tümörlerinin tanı ve tedavisinin interdisipliner bir yaklaşım gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Ali Dalgıç, “Omurga tümörleri primer ve metastatik olmak üzere iki ana alt gruba ayrılır. Primer tümörler vertebral kemiklerden kaynaklanırken, metastazlar vücudun başka bir yerinde ortaya çıkıp omurgaya yayılan tümörlerden kaynaklanır. “Primer omurga tümörlerinin çoğunluğu iyi huylu olmakla birlikte, metastatik tümörler kötü huylu tümörlerden oluşmaktadır” dedi.

Diver, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerle ilgili şu ayrıntıları paylaştı: “İyi huylu tümörler genellikle yavaş büyüme eğilimindedir. Bunlar omuriliği ve çevresindeki anatomik yapıları etkileyebilir. Omurgadaki kötü huylu tümörler agresif bir şekilde büyüyebilir. Ayrıca çevre doku ve organlara sızarak uzak bölgelere metastaz yapabilir. “Genellikle hızla yayılma eğilimindedir ve çevredeki dokulara zarar verebilir.”

Omurgadaki tümörlerin belirtileri hakkında bilgi veren Dalgıç, “Omurganın primer tümörleri bulundukları yere göre boyun, sırt ya da bel ağrısı belirtileriyle başlayabilir. Büyüyüp omuriliğe veya sinir köküne baskı yaptığında yürüme bozukluğu, kas güçsüzlüğü, his kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Tedavi seçenekleri, tümörün büyüklüğü ve neden olduğu semptomlar gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. “Tümörün sadece izlenmesi değil, cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi gibi yöntemlerle de müdahale edilebiliyor” dedi.

Omurgadaki metastatik tümörlerin, kanser hücrelerinin vücudun diğer bölgelerinden yayılıp omurgaya yerleşmesi sonucu ortaya çıktığını belirten Prof. Ali Dalgıç, “Bu tür tümörlere çoğunlukla meme, akciğer, prostat ve böbrek kanseri gibi kanserler neden oluyor. Metastatik tümörler hızla büyüdüğü için bulgular daha dramatiktir. Omurilik ve sinir köklerine baskı yaparak şiddetli ağrı, felç, idrara çıkma veya dışkılama sorunlarına neden olabilir. Tedavi seçenekleri birbirine benzer olup hedefe yönelik ilaçlar ve immünoterapi gibi yöntemler de kullanılabilir. “Ancak metastaz yapmış tümörlü hastaların tedavisi planlanırken kişinin sistemik durumu ve vücut performansı da değerlendirilmelidir” dedi.

Hastalara en uygun tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde doğru tanı ve sınıflandırmanın kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Dalgıç, şöyle konuştu:

“Omurganın primer ve metastatik tümörlerinin tanısı fizik muayene, radyolojik görüntüleme teknikleri (MR, CT) ve sonuçta biyopsi ile alınan modülün patolojik incelemesi ile konur. Bu teşhis sistemleri tümörün tipinin, boyutlarının, omurilik ve sinir dokusuyla bağlantısının, büyüme potansiyelinin belirlenmesinde hayati önem taşıyor. Örneğin omurganın primer tümörlerinde cerrahi müdahale tümörün büyüklüğüne, konumuna ve konumuna göre planlanır. Tümör çevresindeki sağlıklı dokuların korunması ve omurganın stabilitesinin sağlanması amacıyla cerrahi operasyonlar yapılmaktadır. Bu sayede sinir basıncı azaltılır, hastanın ağrısı giderilir ve fonksiyonel hareketlilik korunur. Metastatik tümörlerde cerrahi müdahale öncelikle tümörün çıkarılmasına yönelik yapılır. Bunun sağlanamadığı durumlarda tümör kütlesi azaltılarak daha sonra uygulanan kemoterapi veya radyoterapinin etkinliği artırılır. Bu ameliyatlar omurilik veya sinir sıkışmasının ortadan kaldırılması, dolayısıyla hastaların ağrılarının hafifletilmesi ve omurga diziliminin korunarak hastanın yaşam kalitesinin artırılması açısından önemlidir. Cerrahi grubumla birlikte metastatik tümörlerin cerrahi tedavisinde en son teknikleri kullanarak hastalara dikkatli ve inanç odaklı yaklaşıyoruz. “Cerrahi müdahalelerle hastaların yaşam kalitesini arttırmayı ve tedavi başarısını en üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu