Haber

Türkmenistan Halk İşleri Başkanı Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a mektup gönderdi.

Türkmenistan Halk İşleri Başkanı ve eski Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a mektup gönderdi.

Türkmenistan gazetesinde yayınlanan mektupta Berdimuhamedov, Türkmen-Türk kardeşliğine dikkat çekerek, “Öncelikle Türkmenistan’a ve Türkmen halkına göstermiş olduğunuz derin saygı, güçlenmesine katkılarınız için teşekkür ederiz. Türkmenistan ve Türkiye arasında dostluk, kardeşlik ve çok yönlü işbirliği.” ifadesini kullandı.

Berdimuhamedov, uluslararası toplumun Türk halklarının kalkınması, küresel barış, güvenlik, istikrarın güçlendirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma faaliyetlerine aktif katılımının iki ülkenin ortak tavrı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bu bağlamda, doğal afetlerin neden olduğu acil durumların yönetimi ve insani yardım sağlanmasının ele alındığı 16 Mart’ta düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Ankara Zirvesi’nin değeri tartışıldı. Kürsüde yapılan konuşmaların yanı sıra, Türk devlet başkanlarının ortaya koyduğu girişim ve öneriler, ülkelerimizin sorunları aynı zamanda birbirlerine yardım etme ve karşılıklı destek sistemi oluşturma yönündeki yaklaşımlarının birliğini ortaya koymuştur.”

Türkmenistan ile Türkiye arasında derin bir samimiyet ve açıklıkla öne çıkan yapıcı ve ileriye dönük kardeşlik ilişkilerine işaret eden Berdimuhamedov, mektubunda, “Türkmenistan’ın ilişkilerinde ‘tek millet – iki devlet’ ilkesiyle hareket ettiğini her zaman beyan ediyoruz. Türkiye ile.” vurgu yaptı.

Berdimuhamedov, iki ülkenin girişim ve önerilerini karşılıklı olarak desteklediğini belirterek, “Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti, çevrenin korunmasına yönelik ortak çabaları güçlendirmeyi amaçlayan ‘Sıfır Atık’ girişimini destekledi. doğal kaynakların akılcı kullanımı ve Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin 2030 yılına kadar yaygınlaştırılması. Başlatılan küresel kampanyanın değerine dikkat çekiyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Berdimuhamedov, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 14 Aralık 2022’de kabul ettiği ve 30 Mart’ı “Uluslararası Sıfır Atık Günü” olarak ilan eden kararın ana sunucusunun da Türkmenistan olduğunu belirtti.

“Bu bağlamda, Sayın Emine Erdoğan’ın bu yıl 30 Mart’ta BM Genel Kurulu’nun 77. oturumunda yaptığı konuşma, uluslararası toplumun Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin başarılı bir şekilde uygulanmasına yönelik çabalarına olduğu kadar, büyük ölçekli ve uzun vadeli çevre programlarının uygulanması.”

Bu tarihi toplantıya Türkmenistan’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi’nin başkanlık ettiğini ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı temsilcisinin Türkiye’nin girişimlerini ve Emine Erdoğan’ın önerilerini destekleyen bir açıklama yaptığını kaydeden Berdimuhamedov, “Türkmenistan ile bu tür bir dayanışma, fikir ve hareket bir arada. ve Türkiye birliği, ülkelerimiz arasındaki gerçek dostluğun ve güvenilir işbirliğinin bir örneğini oluşturmuştur.” ifadesini kullandı.

Berdimuhamedov, Türkmenistan ve Türkiye halkları arasındaki kardeşlik bağlarının istikrarlı bir şekilde güçlendirilmesinin diğer devlet halkları arasında yaratıcı ve olumlu bağların gelişmesine katkı sağlayacağını vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a sağlık ve esenlikler diledi. Türk insanı huzur, mutluluk ve esenlik içindedir. kurmak.

haber-toprakkale.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu